Planschadeclaims Van Ekeris afgewezen

donderdag 28 april 2005

Vorig jaar werd aan de Grote Beer het nieuwe woonthemacentrum van Van Ekeris geopend. Een mooi, maar vooral ook groot gebouw dat een grote impact heeft op haar omgeving. Een aantal bewoners van de Stationsstraat heeft daarop een planschadeclaim ingediend bij onze gemeente, maar deze verzoeken worden niet gehonoreerd.

Vorig jaar werd aan de Grote Beer het nieuwe woonthemacentrum van Van Ekeris geopend. Een mooi, maar vooral ook groot gebouw dat een grote impact heeft op haar omgeving. Een aantal bewoners van de Stationsstraat heeft daarop een planschadeclaim ingediend bij onze gemeente, maar deze verzoeken worden niet gehonoreerd. Een onafhankelijk en deskundig bureau dat door de gemeente is ingeschakeld, stelt dat er geen sprake is van een planologisch nadeliger situatie. Het gaat er niet om wat er feitelijk aan bebouwing stond en staat, maar wat er aan bebouwing gerealiseerd had kunnen worden. Op basis van een vergelijking van de planologische regimes zijn de planschadeverzoeken afgewezen. Mede namens alle andere fracties uit de gemeenteraad gaf raadslid Carla Dik aan daarmee te kunnen instemmen. Bewoners kunnen via de gebruikelijke weg van bezwaar en beroep nogmaals deskundigen naar deze zaak laten kijken.

De planschadeverzoeken zijn beoordeeld door het JBA uit Amsterdam, een deskundige en onafhankelijke schadebeoordelingscommisie. Het JBA heeft de planologische regimes met elkaar vergeleken en concludeert dat geen sprake is van een planologisch nadeliger situatie. Het gaat er immers niet om wat er feitelijk aan bebouwing stond en staat, maar om wat er op basis van het geldende planologische regime aan bebouwing gerealiseerd had kunnen worden. Op basis van een vergelijking van de planologische regimes zijn de planschadeverzoeken afgewezen.

In de vergadering van de commissie Stad heeft dhr. Groenendijk namens een aantal bewoners van de Stationsstraat ingesproken. De commissie heeft deze technische en vrij ingewikkelde tekst ook op schrift ontvangen, zodat zij deze nog nader kon bestuderen. Een belangrijk punt van het betoog van dhr. Groenendijk is het zgn. Uitbreidingsplan Gelderse Vallei en de nadere regeling van bebouwing, die nooit werd vastgesteld. Kort samengevat stelt het JBA dat daardoor geen bebouwingsrestricties golden, terwijl dhr. Groenendijk aangeeft dat daardoor juist helemaal niets gebouwd mocht worden.

De ChristenUnie is van mening dat het goed zou zijn wanneer een deskundige hier nog eens naar zou kijken. Dat kan via de gebruikelijke weg van bezwaar en beroep. De commissie voor bezwaarschriften kan besluiten een tweede planschaderapport op te stellen, waarbij – naar wij mogen aannemen – de visie van omwonenden zoals verwoord door dhr. Groenendijk wordt meegenomen. Als op dat moment wederom het planschadeverzoek wordt afgewezen, is er voor omwonenden nog een mogelijkheid om daartegen in beroep te gaan.

« Terug

Archief > 2005

Geen berichten gevonden