Fractievoorzitter Henk van Soest over Veenendaal in 2025

donderdag 21 april 2005

Bij de vraag hoe Veenendaal er in 2025 uitziet komen er allerlei gedachten op. Vanuit mijn achtergrond als geboren en getogen Veenendaler denk ik aan mijn jeugd.

Bij de vraag hoe Veenendaal er in 2025 uitziet komen er allerlei gedachten op. Vanuit mijn achtergrond als geboren en getogen Veenendaler denk ik aan mijn jeugd. Wijken als Dragonder, Veenendaal-West en Petenbos heb ik – minder of meer bewust zien verrijzen. Industrie ging en industrie kwam.

In al die jaren heb ik nooit getwijfeld: "Veenendaal is een fijn dorp" (nu stad). En ik twijfel ook niet voor de toekomst. Daar heb ik redenen voor. Het zal u niet vreemd in de oren klinken als ik als ChristenUnie-politicus zeg dat mijn vertrouwen bovenal is gebaseerd op mijn geloof dat Gods Woord in de Bijbel waar is en God een plan met de wereld heeft en dus ook met Veenendaal.

De ChristenUnie kijkt niet lijdzaam toe, maar probeert vorm aan de Bijbelse uitgangspunten te geven, ook in de toekomst. Ik zie Veenendaal in 2025 als een stad die bekend staat om veiligheid, (sociale) bewogenheid en nuchtere zakelijkheid.

Ik zie een centrum met veel bedrijvigheid, (zorg) woningen en basisvoorzieningen zoals de muziekschool en de bibliotheek. Spelende kinderen en mensen die elkaar ontmoeten. Een levendig centrum waar jong en oud geniet van een terrasje en de gezellige winkelsfeer. Ik zie voorzieningen voor daklozen en andere hulpbehoevenden. Verder zie ik goed openbaar vervoer naar een transferium aan de rand van Veenendaal. Parkeren in het centrum is gebeurt ondergronds.

Ik zie in de wijken (oud Renswoude) buurtcomités met een subsidiebudget de leefbaarheid in de omgeving bevorderen. Verder is Veenendaal nog altijd bekend om zijn zaterdagamateurclubs en goede sporters die in de top meedraaien.

De gemeente levert digitaal diensten en de gemeenteraad bestuurt op kerntaken, zoals openbare orde, infrastructuur, huisvesting en sociale voorzieningen. De belastingen zijn daarom op een aanvaardbaar niveau.

De grondwet is niet gewijzigd op terreinen van vrijheid van godsdienst en onderwijs. De Christelijke identiteit is gebleven en biedt ruimte aan openbare voorzieningen voor andersdenkenden. Veenendaal is een sociale jonge leefstad met aan de randen prachtige natuurgebieden waar recreatie volop de ruimte heeft, ook tussen de Werv-gemeenten in het binnenveld.

De inwoners van Veenendaal zullen in 2025 bij een terugblik op 2005 zeggen "Er is niet nieuws onder de zon" Wel gaan de zaken anders dan vroeger, de resultaten zijn toch typisch Veens.

Henk van Soest

« Terug

Archief > 2005

Geen berichten gevonden