Veiligheid en Rampenbestrijding in Veenendaal

dinsdag 05 april 2005

Donderdag 31 maart werd in de brandweerkazerne een informatieavond gehouden over de Veense situatie rond de organisatie van de rampenbestrijding en de veiligheid. De avond was door de ChristenUnie georganiseerd en trok ongeveer 30 belangstellenden.

Veiligheid en Rampenbestrijding in Veenendaal

 
Donderdag 31 maart werd in de brandweerkazerne een informatieavond gehouden over de Veense situatie rond de organisatie van de rampenbestrijding en de veiligheid. De avond was door de ChristenUnie georganiseerd en trok ongeveer 30 belangstellenden.
 
Brandweercommandant Hans van der Leer hield een boeiend verhaal over hoe de rampbestrijding in Nederland en specifiek voor Veenendaal en omgeving is georganiseerd. Hij had daarbij diverse voorbeelden over wat er mis kon gaan in Veenendaal. Grootste dreiging voor Veenendaal komt over de (snel)weg. Transport van gevaarlijke stoffen is een belangrijk risico, maar daarnaast zijn overstromingen, langdurige uitval van nutsvoorzieningen en incidenten bij grote fabrieken ook risico’s. De kans op deze gebeurtenissen is volgens deskundigen uiterst klein. De brandweercommandant liet aan de hand van een grafiek zien dat het veiligheidsniveau in Veenendaal alleszins acceptabel is. In vergelijking met andere gemeenten hebben we een goed veiligheidsniveau. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Aan het verder verhogen van het veiligheidsniveau zijn echter wel extra kosten verbonden. Kosten die door de burgers moeten worden betaald. Het blijft daarom altijd een afweging: hoe ver ga je? Die vraag is voor de politiek.
 
Na de pauze namen Annemarie Barkhuis en Diana Bouwmeester de avond over en gingen in op de rol van het Rode Kruis bij de rampbestrijding. De rol van het Rode Kruis is zeer divers en indrukwekkend. Het Veenendaalse Rode Kruis bestaat volledig uit vrijwilligers, zo’n honderd personen! De taken die zij op zich nemen tijdens bijvoorbeeld rampsituaties zijn vooral ondersteunend. Daarbij gaat het onder andere om het verzorgen van onderdak, het assisteren van ambulancepersoneel, en het zorgen voor de registratie van vermisten. De laatst genoemde taak is een zeer belangrijke en hiervoor is met de gemeente Veenendaal ook een contract afgesloten. Het is indrukwekkend te horen dat het Rode Kruis zoveel belangeloos kan en wil doen, alleen met vrijwilligers.
 
Wethouder Leen Verweij (ChristenUnie) mocht de avond afsluiten en wat politiek licht over deze zaken laten schijnen. In aansluiting op het verhaal van de brandweercommandant wees hij op de risico’s binnen de grenzen van Veenendaal. Deze risico’s zijn echter goed in kaart gebracht en door diverse maatregelen zijn ze daardoor acceptabel. Hij deelde met de aanwezigen dat de betrokkenheid bij dit onderwerp wat hem betreft groot is.. Verder gaf hij aan dat er in overleg met de provincie gezocht wordt naar oplossingen om het doorgaande transport van gevaarlijke stoffen via de Rondweg te beperken door naar alternatieve routes te zoeken.
 
Aan het einde van de bijeenkomst was er voor de aanwezigen de gelegenheid zich aan te melden voor een excursie naar de Veense vuurwerkfabriek Breeschoten. Zo kan met eigen ogen worden aanschouwd hoe de veiligheid bij een dergelijk risicobedrijf is georganiseerd.

« Terug

Archief > 2005

Geen berichten gevonden