Gemeente staat borg voor 65 miljoen

dinsdag 15 december 2009

Donderdag 10 december 2009 vroeg het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad in te stemmen met een borgstelling van 65 miljoen als garantie voor het Ontwikkelbedrijf Veenendaal-Oost (OVO). Eigenaren van OVO zijn de gemeente en particuliere bedrijven. OVO ontwikkelt de woningbouw in Veenendaal-Oost. De gemeenteraad ging pas na veel verzet akkoord.

OVO heeft als bedrijf geen grond in eigendom. Daarom kan ze ook niet zomaar leningen krijgen om de kosten van de ontwikkeling van Veenendaal-Oost te betalen. De gemeente is eigenaar van de grond. De waarde van die grond is volgens wethouder van Maanen meer dan 100 miljoen. Je zou zeggen dat er dus een veilige garantie is.

Het is opmerkelijk dat het college toestemming vroeg voor deze borgstelling. Wettelijk gezien mag het college dat zelf afhandelen. Kennelijk vond het college het prettig als de gemeenteraad zelf expliciet zou instemmen met deze handelwijze. Wethouder Van Maanen kwam begin december met een zeer beperkte uitleg van 2 A-viertjes. Daar nam de raad geen genoegen mee. Kort voor de raadsvergadering was er een extra bijeenkomst waar raadsleden en het college de zaak nader onder de loep namen. Voor onze fractie kwam er meer duidelijkheid. Ook de toezegging dat burgemeester en wethouders twee keer per jaar met de raad in gesprek gaan over financiën en ruimtelijke (kwaliteits)aspecten rondom Veenendaal-Oost. Het gaat dan om de gemeentelijke belangen in OVO. Op die manier is de raad nauw betrokken bij de gang van zaken van dit grote en mogelijk risicovolle project.

In de raadsvergadering heeft onze fractie expliciet aan wethouder Van Maanen gevraagd of die toezegging er nu stond. Het antwoord was "Ja"en daarmee kon onze fractie met het voorstel instemmen. Een motie van collegepartij PvdA die eigenlijk op papier nog eens hetzelfde vroeg, vonden we niet nodig. Wij vertrouwen op de toezegging en de notulen van de raadsvergadering.

« Terug

Archief > 2009

Geen berichten gevonden