ChristenUnie positief over nieuwe parkeertarieven en fietsparkeerplan

zaterdag 07 november 2009

Verhoging van de parkeertarieven is een gevoelig onderwerp. De ChristenUnie kiest met het oog op de toekomst voor een financieel-realistische koers. Centrumbewoners mogen echter niet de dupe worden van tussentijdse wijzigingen in het vergunningenstelsel. Op voorstel van de ChristenUnie betalen zij geen hogere tarieven. Bij verhuizing gelden voor de nieuwe bewoners wel de nieuwe tarieven.

Voor de bewoners van het gebied dat is aangewezen op gereguleerd parkeren, is de bewonersvergunning altijd gratis geweest. In het raadsvoorstel over parkeertarieven wordt voorgesteld om daar verandering in aan te brengen. De eerste vergunning blijft gratis, terwijl voor de tweede en derde betaald moet gaan worden. Met als tegemoetkoming om in 2010 een gereduceerd tarief te rekenen. De ChristenUnie vindt de voorgestelde wijziging niet billijk omdat de huidige bewoners met de voorgestelde vergunningkosten worden geconfronteerd, terwijl zij in feite geen andere keuze kunnen maken. Wij hebben het voorstel gedaan om voor de huidige bewoners nu geen verandering te laten plaatsvinden. Het amendement dat de ChristenUnie mede namens GroenLinks, SGP, VVD en PvdA heeft ingediend, is door de gemeenteraad aangenomen. De status voor de huidige bewoners blijft gehandhaafd en pas bij verhuizing gaat het nieuwe tarief bewonersvergunning in. Voor bewoners met een motorvoertuig op naam van derden, zijnde een bedrijfsvoertuig, geldt wel een betaalde vergunning.

Ook in het fietsparkeerplan zijn enkele ideeën en wensen van de ChristenUnie opgenomen. Onder andere de overdekte fietsenstalling in de parkeergarage De Tricotage. Verder zijn we blij dat bij het zoeken naar de juist gewenste beheersvorm voor het toezicht bij de fietsenstalling een WSW (wet sociale werkvoorziening) organisatie wordt opgenomen. Het college van B&W heeft in het fietsparkeerplan wel het voorstel gedaan voor een beperking van het aantal bewaakte fietsenstallingen. Fietsenstallingen worden betaald uit de opbrengst van de parkeertarieven en deze zouden met 5 bewaakte fietsenstallingen de pan uit rijzen. De ChristenUnie deelt dit standpunt van het college. Met het fietsparkeerplan profileert Veenendaal zich nu en in de toekomst als een prima fietsstad.

« Terug

Archief > 2009

Geen berichten gevonden