Schriftelijke vragen over nieuwe op- en afrit A12

zaterdag 13 juni 2009

Rijkswaterstaat is voornemens de verbreding van de A12 voor het traject Veenendaal-Maarsbergen versneld uit te voeren. Bewoners van de Nieuweweg Noord zijn verontrust over de gevolgen van deze plannen voor hun woonomgeving. Een voorgenomen omleiding van de N233 via De Voorpoort laat daarentegen op zich wachten. Reden voor de ChristenUnie om schriftelijke vragen aan B&W te stellen.

Omdat de ‘omleiding’ van de N233 via De Voorpoort op zich laat wachten, heeft Rijkswaterstaat naar verluidt een tussenoplossing voorgesteld. Deze tussenoplossing bestaat eruit dat de Nieuweweg Noord wordt verbreed om de grote toestroom van het verkeer richting de verbrede A12 te waarborgen. Uiteraard heeft dit negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de woonomgeving (toename autoverkeer en geluidsbelasting en afname luchtkwaliteit). In het voorontwerp bestemmingsplan voor het buitengebied is voor de nieuwe op- en afrit een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Onze fractie heeft hierover de volgende vragen gesteld aan het college van B&W:

1. Is de gemeente formeel op de hoogte gesteld van de plannen van Rijkswaterstaat om de verbreding van de A12 versneld uit te voeren? Hebben Rijkswaterstaat en de gemeente hierover overleg gevoerd en zo ja, wat is op hoofdlijnen de uitkomst van dat overleg?

2. Bent u op de hoogte van de tussenoplossing die Rijkswaterstaat voorstelt om meer verkeer over de Nieuweweg Noord mogelijk te maken? Wat is uw standpunt over deze tussenoplossing?

3. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de voorgenomen omleiding van de N233 via De Voorpoort?

4. Ziet u mogelijkheden om de omleiding van de N233 in de planning naar voren te halen, zodat een tussenoplossing overbodig wordt en alle infrastructurele maatregelen in het gebied in dezelfde periode uitgevoerd kunnen worden?

5. Kunt u inzichtelijk maken wat de consequenties voor de woonomgeving zijn als Rijkswaterstaat de plannen, inclusief tussenoplossing, onverkort uitvoert? (Ons bereiken signalen over o.a. deelonteigening en kap van eikenbomen.)

6. In hoeverre houdt het voorontwerp bestemmingsplan voor het Buitengebied, waarbinnen de Nieuweweg Noord gelegen is, rekening met de voorgenomen ontwikkelingen?

7. Bewoners zijn uiteraard in de gelegenheid om te reageren als het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage ligt. Bent u bereid om met Rijkswaterstaat en de bewoners van de Nieuweweg Noord in overleg te treden, teneinde de negatieve gevolgen voor bewoners zoveel mogelijk te beperken?

« Terug

Archief > 2009

Geen berichten gevonden