Nieuwe Algemeen Plaatselijke Verordening

vrijdag 12 juni 2009

Vanaf half juni 2009 heeft Veenendaal een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Onnodige regels zijn afgeschaft, andere zijn vereenvoudigd. Het voorstel van de ChristenUnie tot een verbod van alcohol- en drugsgebruik op speelterreinen is overgenomen.

In de raadsvergadering van 3 juni 2009 is de nieuwe APV vastgesteld. Gebaseerd op het landelijk toegepaste VNG-model zijn alle regels nog eens tegen het licht gehouden.

Als fractie van de ChristenUnie zijn we blij dat ons voorstel tot het verbod van alcohol- en drugsgebruik bij speelterreinen is overgenomen. Daarmee kan daadwerkelijk worden opgetreden tegen overlast. Het kan en mag niet bestaan dat kleine kinderen op speelplekken in aanraking kunnen komen met alcohol en drugs.

Tijdens de raadsbehandeling van de APV hebben Lokaal Veenendaal en GroenLinks een amendement ingediend waardoor sekswinkels overal in Veenendaal mogelijk zijn. GroenLinks en Lokaal Veenendaal stellen daarmee sekswinkels gelijk aan elke supermarkt, kledingzaak etc. PvdA en VVD gaven steun aan dit amendement. Als ChristenUnie hebben we tegen gestemd, met ons ook SGP, CDA en SP. Met 15 stemmen voor en 17 tegen werd het amendement gelukkig verworpen.

Wel hebben we steun verleend aan het SGP amendement om in het artikel over de openbare fatsoennormen een toevoeging te doen. Dat betrof het verbieden van:

-in het openbaar Gods naam oneigenlijk te gebruiken dan wel taal die kwetsend is

-in het openbaar ruwe of onzedelijke taal te gebruiken

Met 11 stemmen voor en 17 tegen, is dit amendement helaas niet aangenomen.

« Terug

Archief > 2009

Geen berichten gevonden