ChristenUnie vindt grondaankopen Middelbuurtseweg onverstandig en risicovol

dinsdag 24 maart 2009

B&W was plan om enkele percelen ten zuiden van de Middelbuurtseweg aan te kopen voor een bedrag van 2,2 miljoen euro. De ChristenUnie heeft zich met succes daartegen verzet. We hebben de gemeenteraad kunnen overtuigen van de koop af te zien.

Belangrijkste redenen voor de ChristenUnie om niet in te stemmen met de grondaankoop zijn het economische perspectief van de gemeente, dat allerminst rooskleurig is, en de onzekerheid over toekomstige woningbouw op deze locatie. Bovendien ontbrak een taxatierapport.

Door de economische recessie worden veel bouwprojecten met (grote) vertraging uitgevoerd. Dat betekent dat de gemeente te maken krijgt met minder inkomsten en stijgende rentelasten. Daarom is het volgens de ChristenUnie onverstandig om een greep van 2,2 miljoen in de reserves te doen voor een project met een onzekere afloop.

Nog tijdens de commissievergadering gaf het college aan dat de raad beslist over woningbouw op deze locatie. Dit is echter geenszins het geval. Allereerst gaat het grotendeels om grondgebied van de gemeente Rhenen, die dus zeker ook een stem in het geheel heeft. Daarnaast ligt het gebied buiten de zgn. ‘rode contouren'. Provinciaal beleid bepaalt dat bouwen buiten de rode contouren niet is toegestaan. Woningbouw is ook onzeker vanwege de geluidszonering rondom Nijverkamp, de spoorlijn en provinciale weg.

Het college betoogde tijdens de commissievergadering dat het gebied mogelijk geschikt zou zijn voor een toekomstige uitbreiding van de begraafplaats. Ook hier ontbrak echter de onderbouwing. Er was geen locatie-onderzoek uitgevoerd (bijv. geschiktheid van de grond en verkeersontsluiting) en bovendien werd over een begraafplaats niets gemeld in het raadsvoorstel.

Al met al was het voorstel van het college slecht onderbouwd. Er was geen taxatierapport, geen locatiestudie voor een begraafplaats, geen financiële onderbouwing en geen overzicht van de mogelijke risico's. Volgens de ChristenUnie is er geen solide basis om nu met een groot bedrag in te stappen. Bovendien is het door de nieuwe grondexploitatiewet minder noodzakelijk dat gemeenten strategische grondaankopen doen. Met deze nieuwe wet hebben gemeenten instrumenten in handen gekregen om bij ontwikkeling door private partijen te sturen in ruimtelijke ambities.

« Terug

Archief > 2009

Geen berichten gevonden