Hart voor kind en jongeren!

donderdag 20 november 2008

In Veenendaal moet in 2011 een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) functioneren. Het nieuwe CJG moet de krachten van allerlei bestaande instanties samenbrengen. Niet percé in één gebouw, maar wel door een intensieve samenwerking en afstemming achter de schermen. De raad heeft de kaderstelling hiervoor aangenomen. Onze fractie heeft mee een amendement ingediend om als raad beter de vinger aan de pols te kunnen houden.

Wanneer ouders een kindje verwachten, bereiden zij zich doorgaans goed voor op dat wat komen gaat. Zij weten wel dat roze wolken niet (langdurig) bestaan. Opvoed- en opgroeivragen gaan zeker komen. Het CJG moet allereerst een laagdrempelige voorziening zijn, waar je terecht kunt met dit soort vragen.

Wanneer de situatie rondom een kind problematisch is, zijn er meestal meerdere hulpverleners actief. Het is zaak dat deze goed samenwerken en afstemmen. Bij verschillen van inzicht moet men toch op één lijn zien te komen: Eén kind, één plan, één aanpak! Het CJG moet hier een belangrijke rol in gaan spelen. De tijd van eigen koninkrijkjes moet voorbij zijn. Dit betekent een omslag in denken. Niet slechts vanuit de eigen mogelijkheden kijken. Maar wat heeft het kind nodig en wie kan dat bieden? Als er behoefte is aan identiteitgebonden zorg, moet daar zeker ruimte voor zijn.

Natuurlijk is ook de signaleringsfunctie belangrijk. De aanpak van kindermishandeling bijvoorbeeld zou wat onze fractie betreft een hoge prioriteit moeten krijgen.

Jolanda de Heer - Verheij
Raadslid ChristenUnie

« Terug

Archief > 2008

Geen berichten gevonden