CU wil in het zwembad-dossier geen doekjes voor het bloeden, maar concrete maatregelen

dinsdag 15 juli 2008

De laatste raadsvergadering hadden we veel tijd nodig om de kwestie rondom het zwembad af te handelen. Een aantal maal is de vraag gesteld: “Waarom is er geen motie van wantrouwen ingediend en/of aangenomen?”. Hieronder onze visie.

Wij vinden expliciet dat er te veel fout is gegaan en dat dit politieke consequenties moet hebben. Daarom hadden we twee moties voorbereid. Daarin stond helder dat wethouder Pilon niet langer het zwembaddossier zou mogen behandelen en dat wethouder Van den Bos niet langer de P&O portefeuille zou mogen beheren. Die moties hebben we in de eerste termijn ingediend.

In de tweede termijn kwamen de collegepartijen met een motie van treurnis. Als je de inhoud daarvan bekijkt, is die gelijk aan de strekking van onze moties. In het debat is dat ook aan de orde geweest. Er moest een taakwisseling komen. De aangenomen moties luiden op dit punt als volgt: "Nadrukkelijk de huidige verdeling van de portefeuilles te heroverwegen en te komen met maatregelen die recht doen aan de constateringen rond het zwembaddossier".

In het debat heb ik nadrukkelijk de vraag gesteld of hier sprake was van de door ons bepleite uitwerkingen. Op basis van de antwoorden die later terug te lezen zijn in de notulen, trok onze fractie de conclusie dat die wisselingen in portefeuilles er zullen komen.

Wij hebben er ook rekening mee gehouden dat het hele college solidair zou zijn en dus in z'n geheel zou opstappen. Een dergelijke maatregel is niet de juiste voor Veenendaal op dit moment. Er staan te veel belangrijke dossiers op stapel, terwijl twee wethouders wat ons betreft geen blaam treft. Juist om die reden hebben we de twee betrokken wethouders (Pilon en Van den Bos) aangesproken.

Onze moties kregen geen meerderheid nu de collegepartijen samen een motie van treurnis hadden ingediend. Wij hebben toen gekozen voor een unanieme raadsuitspraak die klip en klaar aangeeft dat er politieke gevolgen zijn. Verder hebben we in een motie, die door de SGP werd ingediend, met de hele oppositie uitgesproken dat we de handelingen afkeuren.

Het college nam bij monde van Cees Sanders de motie over. Een duidelijk signaal dat het college ook helder moet zijn geweest dat het een zeer ernstige zaak voor de gemeenteraad is. Vanaf nu is het college aanspreekbaar op de uitwerking van de motie. De partijen in de raad zijn daar echter ook aanspreekbaar op. Niets geen doekjes meer voor het bloeden, maar concrete maatregelen. Dat is de motie en zo zal die moeten worden uitgewerkt. Inmiddels blijkt dat het college nogal luchtig omgaat met de motie. Dit tot grote ergernis van verschillende partijen. Als ik me niet vergis. Ook tot ergernis van collegepartijen.
Dus: wordt vervolgd.

« Terug

Archief > 2008

Geen berichten gevonden