Mening burger mag niet in het water vallen!

maandag 04 februari 2008

De rekenkamercommissie heeft een onderzoeksrapport uitgebracht over het nieuwe zwembad. Dit levert aanbevelingen op voor het college en de raad. De bedoeling is niet alleen maar om achteraf te oordelen over de gang van zaken. De aanbevelingen moeten vooral gebruikt worden voor grote toekomstige projecten in Veenendaal.

Het rapport doet de aanbeveling dat burgers, instellingen en verenigingen, actief inspraak moeten kunnen hebben. Vanaf het begin. Dit onderschrijft de ChristenUnie volledig!
Bij het begin van het zwembadontwerp was niet duidelijk wat de wensen en verwachtingen waren van de gebruikers. Vooral de niet georganiseerde burgers bleven buiten beeld. Het college vindt dat geen probleem. Sterker nog, het college vindt dat zoiets onmogelijk is. Dit verbaast ons zeer. Het zwembad is van ons allemaal en je mag verwachten dat juist dan de mening van de burger telt. We roepen het college op: neem deze aanbeveling toch gewoon over! Het gáát toch om de burger?

Juist die rol van de burger leverde een interessante discussie op tijdens de raadsbespreking. De ChristenUnie vindt dat alle burgers van Veenendaal structureel betrokken moeten worden bij grote, publieke projecten. En dat vanaf de beginfase. Daarom heeft onze fractie samen met de SGP en de SP een amendement ingediend, waarin het college wordt opgedragen voorafgaand aan alle grote projecten deze zgn. burgerparticipatie structureel bij de organisatie ervan in te richten. Feitelijk precies wat het college ook zegt na te streven. Ook GroenLinks was het met ons eens. Toen het erop aankwam bij de stemming van het amendement, bleek dat de collegepartijen één lijn trokken, zodat het amendement niet werd aangenomen. Kennelijk werd het politieke belang van het vormen van een eenheid ten opzichte van de oppositie, groter geacht dan het belang van de burger en zijn of haar inbreng bij grote, publieke projecten. De ChristenUnie zal echter in de toekomst doorgaan met het bewaken van burgerbelangen waar die in gevaar dreigen te komen.

« Terug

Archief > 2008

Geen berichten gevonden