Op de bres voor behoud PHV fabriek en Vijgendam ateliers

maandag 21 januari 2008

Op een steenworpafstand van het toekomstige cultuurplein ligt een heel bijzonder plekje verscholen. Achter de Vijgendam in Veenendaal staat de oude Paul Hey Fabriek, waar beeldhouwster Janneke Boon en beeldend kunstenaar Ton Dijkshoorn hun atelier hebben. Door mogelijke sloop van het gebouw gaan de ateliers én een stukje geschiedenis van Veenendaal verloren.

Begin 2007 werd bekend dat de PHV fabriek en daarmee dus de Vijgendam Ateliers op de nominatie stond om gesloopt te worden.GroenLinks en ChristenUnie sloegen de handen ineen en hebben zich in de afgelopen maanden ingezet om het tij te keren. Om te voorkomen dat de beide kunstenaars op straat komen te staan, voor het geval het tot sloop mocht komen, heeft Irma Alberti (GroenLinks) gezocht naar alternatieve atelierruimte binnen de Veenendaalse gemeentegrenzen. Bij elke locatie waren er echter bezwaren, variërend van ongeschikt tot onbetaalbaar. Al met al blijkt het lastig om in Veenendaal een geschikte plek te vinden voor betaalbare kunstenaarsateliers.

Sloopvergunning
Door sloop van de oude PHV fabriek verdwijnen niet alleen de ateliers, maar verdwijnt ook het zoveelste industriële erfgoed van Veenendaal. Om sloop te voorkomen, nam Carla Dik (ChristenUnie) contact op met Welstand en Monumenten Midden Nederland om het gebouw voor te dragen voor een plek op de monumentenlijst. Inmiddels is bekend dat het gebouw voldoende kwaliteit heeft voor een monumentale status, in het bijzonder omdat het één van de weinig overgebleven panden is die herinneren aan het industriële verleden van Veenendaal. Daarmee zijn de problemen echter nog niet opgelost. Er is een sloopvergunning afgegeven en het is nog maar de vraag of deze van tafel gaat. Wellicht dat de rechter uiteindelijk een uitspraak hierover moet doen.

Atelierruimte
In de afgelopen maanden zijn er steeds goede contacten geweest met het Veenendaalse college van B&W. Cees Sanders, wethouder monumenten, doet wat hij kan om het pand te behouden. GroenLinks en ChristenUnie zien ernaar uit dat de oude tricotagefabriek in de loop van dit jaar definitief een monumentale status krijgt. In dat geval zouden beide kunstenaars mogelijk gewoon op de huidige plek kunnen blijven. Al 17 jaar hebben Janneke Boon en Ton Dijkshoorn hier hun atelier, waar ze niet alleen zelf werken, maar ook lessen en workshops beeldhouwen verzorgen. Zij vervullen een bijzondere en sociale functie, met hun unieke concept om kunst voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te maken. Schoolklassen, mensen met een beperking, betalende cursisten maar ook diegene met een smalle beurs zijn regelmatig aan de Vijgendam te vinden. Dit moet gekoesterd worden en voor Veenendaal behouden blijven!

« Terug

Archief > 2008

Geen berichten gevonden