Intergraal Veiligheidsplan voor Veenendaal

cyber security.jpg
8 - Rosita Bussink-Verheij ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Rosita Bussink-Verheij op 31 januari 2023 om 21:49

Intergraal Veiligheidsplan voor Veenendaal

Afgelopen raadscommissie hebben wij gesproken over het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2023 – 2026. In dit plan worden drie prioriteiten beschreven waar wij ons de komende jaren op gaan richten: aanpak ondermijning, digitale veiligheid en maatschappelijke onrust. Wij staan achter de keuze voor deze drie prioriteiten.

Tijdens de raadscommissie hebben wij benadrukt dat we het erg belangrijk vinden dat er de komende tijd wordt ingezet op het versterken van onze weerbaarheid. De afgelopen ALV sprak Trineke Palm (directeur van het WI) over het thema veiligheid. Zij onderstreepte het belang van het vergroten van onze weerbaarheid en gaf aan dat wij ons niet kunnen wapenen tegen elk gevaar, maar dat we er wel voor kunnen zorgen dat we zo goed mogelijk kunnen omgaan met de gevolgen van verschillende rampen.

Zeker wat betreft digitale veiligheid zijn er verschillende terreinen waarop wij ons meer weerbaar kunnen maken. Zo bestaat enerzijds de ouderwetse criminaliteit met een digitaal karakter. Herkennen wij dan de manieren waarop wij kunnen worden opgelicht, zoals spam, helpdeskfraude en whatsapp-fraude? Anderzijds bestaan er nieuwe vormen van digitale criminaliteit, zoals het hacken van data en het vragen van losgeld. De nieuwe vormen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor onze maatschappij. Met het hacken van data kunnen vitale processen in onze samenleving worden geraakt. De grote vraag is of wij in dergelijke gevallen genoeg weerbaar zijn. Kunnen wij enkele dagen in huis overleven als wij geen toegang hebben tot stromend water, elektriciteit, voedsel en gas? Dit laatste lijkt misschien een onwaarschijnlijk scenario, maar door onze sterke afhankelijkheid van grootmachten zijn dergelijke scenario’s wellicht realistischer dan we in eerste instantie denken.

Wij hebben gevraagd waarom prioritering drie wordt verwoord als maatschappelijke onrust. Wat ons betreft moet onze prioriteit niet maatschappelijke onrust zijn, maar moet onze prioriteit maatschappelijke rust zijn. De burgemeester gaf in zijn antwoorden aan dat het doel in Veenendaal inderdaad maatschappelijke rust is. In dit stuk gaat het echter om het veiligheidsaspect, dan is de taak van de overheid om maatschappelijke onrust tegen gaan en te voorkomen dat er onrust ontstaat. Het zorgen voor maatschappelijke rust is een algemene taak van de overheid en ligt daarom niet specifiek in het veiligheidsdomein.

We kijken uit naar de concrete uitvoering van de gekozen prioriteiten. Dit zal worden verwoord in het uitvoeringsplan Integrale Veiligheid (UVP) dat we later dit jaar zullen bespreken in de commissie.

Labels: , , , ,