Kosten inburgeringscursus voor gezinsmigranten

6B - Leah Kayiganwa ChristenUnie Veenendaal.jpg
6B - Leah Kayiganwa ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Lea Kayiganwa op 25 november 2022 om 20:15

Kosten inburgeringscursus voor gezinsmigranten

De nieuwe inburgeringswet is dit jaar van start gegaan. Gemeenten hebben nu een belangrijke rol bij de begeleiding van de nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn.

Het doel van de Wet inburgering 2021 is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in Nederland. En dat ze daarnaast zo snel mogelijk werk vinden. De wet is van toepassing op statushouders en gezinsmigranten, maar de taken die de gemeente onder deze wet per doelgroep heeft, verschillen.

De groep gezingsmigranten, ongeveer de helft van de inburgeringsplichtigen, heeft in de aanloop tot de nieuwe wetgeving nog weinig aandacht gekregen. Van gezinsmigranten wordt meer zelfredzaamheid verwacht. Deze groep is zelf verantwoordelijk voor de aanmelding bij en het bekostigen van een inburgeringscusus.

Daarom heeft Lea Kayiganwa namens de ChristenUnie Veenendaal een motie ingediend met het verzoek aan college om de volgende punten in kaart te brengen:

  • De omvang en samenstelling van de groep;
  • De (te verwachten) verdeling over de leerroutes;
  • De financiële kosten van de verschillende leerroutes
  • De financiële consequenties en mogelijkheden voor de gezinsmigraten voor het volgen van 1 van de leerroutes;
  • De knelpunten en mogelijke oplossingen ten aanzien van het inburgeringsaanbod(waaronder de leerroutes)

We zijn blij en dankbaar dat het college deze motie positief heeft opgevat en dat hij unaniem door de raad overgenomen is.

Labels: , , , ,