Werkbezoek aan Veenendaal4fair en Eric Reede

foto Veenendaal4fair.jpg
3B - Jeroen van Esseveld ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Jeroen van Esseveld op 26 september 2022 om 09:58

Werkbezoek aan Veenendaal4fair en Eric Reede

In 2015 zijn door de VN de sustainable development goals vastgesteld voor het jaar 2030. Deze doelen gaan over duurzaamheid, armoede, inclusiviteit en nog veel meer. In de week dat er allerlei activiteiten in het land georganiseerd worden rondom deze duurzaamheidsdoelen hebben Sanny Brunekreeft, Willem van Braak en Jeroen van Esseveld een werkbezoek gebracht bij Veenendaal4fair. Ook nam Eric Reede ons mee in zijn ervaringen met Veenendaal4fair en hoe hij van daaruit nu zelf mensen bij elkaar wil brengen.

In de ontmoetingsplek van Veenendaal4fair midden in het centrum van Veenendaal worden mensen opgevangen en begeleid waar het gewone leven tijdelijk te zwaar is geworden. Inwoners die met hulp en begeleiding de weg weer terug proberen te vinden in het drukke dagelijkse leven van elke dag. Samen met vrijwilligers wordt er gewerkt aan allerlei duurzame producten die voornamelijk van afval worden gemaakt. Afval wat bedrijven over houden en weg moeten gooien, krijgen hier in het naaiatelier een tweede leven. Twee producten vielen daarbij op. Het eerste was het hartkussentje wat gemaakt wordt in opdracht van ziekenhuis de Gelderse Vallei. Gebruikt door vrouwen die borstkanker hebben. Een tweede product wat geproduceerd wordt zijn de stoffen tochtstrips die in deze tijden met hoge energieprijzen een goede bestemming vinden.

Eric Reede heeft als oud-deelnemer duidelijk baat gehad bij de ondersteuning van deze groep mensen. Nu heeft hij als wolkunstenaar zelf de ambitie om weer andere mensen bij elkaar te brengen. In de cultuurfabriek komt hij twee keer in de maand op zaterdag om met andere Veenendalers te tuften. Daarbij is de ontmoeting minstens zo belangrijk als het wandkleed waaraan gewerkt wordt. (www.maakveenendaal.nl)

De mensen achter Veenendaal4fair hebben een duidelijk plan voor de toekomst. Met een sociaal werkbedrijf kunnen nog meer mensen geholpen en begeleid worden en kan de productie van diverse artikelen worden opgevoerd waardoor er ook nog geld verdiend kan worden met materiaal dat eigenlijk weggegooid moesten worden. Zo draagt Veenendaal4fair haar steentje bij op diverse manieren aan de verduurzaming van deze wereld. Daar staan wij van de ChristenUnie van harte achter.

Labels: , , , , , , , ,