Routekaart voor onderwijshuisvesting Veenendaal Oost

FB_IMG_1663234854748.jpg
7B - Willem van Braak ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Willem van Braak op 15 september 2022 om 12:36

Routekaart voor onderwijshuisvesting Veenendaal Oost

In juni 2021 heeft de gemeenteraad een ingrijpend besluit genomen rond de huisvesting voor het onderwijs in Veenendaal Oost. Vanwege het grote tekort aan lokalen is besloten veel geld te besteden aan extra m2’s voor het huisvesten van leerlingen van de drie scholen in het Ontmoetingshuis. Het college is vlak voor de zomer gekomen met een raadsinformatiebrief, waarbij ze aangeven dat het besluit van de gemeenteraad niet uitgevoerd kan worden in de omvang die beoogd is door de raad.

In de commissie van 6 september hebben meerdere partijen, waaronder ook de ChristenUnie, de raadsinformatiebrief ook laten agenderen. Tijdens die vergadering kwamen de ouders van de drie scholen ook inspreken. Zij gaven aan dat de problemen in het afgelopen schooljaar alleen maar zijn toegenomen en dat de prognoses voor het aantal leerlingen die de gemeente aanhoudt voor het zoveelste jaar afwijken van de werkelijkheid. De ChristenUnie heeft tijdens de commissie aangegeven teleurgesteld te zijn in het verloop en de vooruitgang van het proces. In een jaar tijd hadden we toch meer daadkracht van de gemeente en de schoolbesturen verwacht. De hoofdvraag die gesteld moet worden is de volgende: komt de wethouder in oktober met een duidelijke routekaart voor de oplossing van het tekort aan onderwijsruimte in Veenendaal Oost?

Het CDA vroeg de collega’s in de gemeenteraad naar hun mening over het alsnog plaatsen van tijdelijke huisvesting totdat de structurele oplossing er is. De ChristenUnie begrijpt die vraag heel goed. Wij zien ook dat de oplossing hiervoor die vorig jaar bedacht was, namelijk gedeeltelijke uitplaatsing van Tamim naar het Tweespan, nu al nagenoeg ingevuld is. We zien ook dat de daadwerkelijke nieuwbouw van een extra school vertraging opgelopen heeft. Toch beantwoorden we de vraag of we nu wel voor tijdelijke lokalen zijn nog niet met ja. We wachten de gevraagde routekaart van de wethouder af en op basis daarvan maken we verdere keuzes. We willen op basis van alle mogelijke informatie en dergelijke keuze maken, want die betekent financieel een forse extra ingreep.

Eén van de uitgangspunten van het integraal huisvestingsplan voor het onderwijs in heel Veenendaal is dat een kind dichtbij huis onderwijs moet kunnen genieten. Voor de wijk Veenendaal Oost is dat uitgangspunt voor veel gezinnen in gevaar. We roepen schoolbesturen, het college en de verantwoordelijke ambtenaren in het gemeentehuis op om zo spoedig mogelijk met een gezamenlijk gedragen oplossing te komen voor de onderwijshuisvesting in Veenendaal Oost. De kinderen verdienen dit!

Labels: , , , , , , ,