Jos van den Berg neemt afscheid van de gemeenteraad

afscheid Jos.jpg
7B - Willem van Braak ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Willem van Braak op 28 maart 2022 om 18:43

Jos van den Berg neemt afscheid van de gemeenteraad

Na een relatief korte periode in de gemeenteraad, ter vervanging van Arjan Koerts, nam Jos van den Berg afscheid. Hij werd toegesproken door de burgemeester en mocht zelf ook het woord voeren. Dat laatste was best een unicum in deze raadsperiode, want zijn afscheidsspeech was ook zijn maidenspeech.

Jos sprak de raad alsvolgt toe:

Geachte leden van de raad

Het is binnen onze raad een goede gewoonte dat wanneer een raadslid zijn maiden speech houdt hij niet wordt geïnterrumpeerd. Daardoor is hij in staat om rustig zijn verhaal af te kunnen maken. Het zal u misschien verbazen, maar vandaag houdt ik mijn maidenspeech, in feite op een moment dat ik alweer raadslid af ben.

Vorig jaar februari ben ik benoemd als raadslid ter vervulling van de vacature die ontstond toen Arjan Koerts de raad verliet om statenlid in Utrecht te worden. Ik kreeg de portefeuille van Arjan. Een mooie portefeuille. Sociaal domein en dan met name de werk en inkomen kant: IW4, bijstand en nieuwkomers vielen daaronder. Onderwerpen die mijn hart hebben . Voor mij houdt het dienen van je stad vooral in dat je opkomt voor de zwakkeren.

Toch heb ik over deze onderwerpen nooit iets kunnen zeggen in de raad. Deze onderwerpen kwamen vaak niet verder dan de commissie (daar heb ik gelukkig wel het woord gevoerd). Ook corona strooide roet in het eten. Toen bij de kadernota in juli een motie van mij zou worden ingediend mocht er maar 1 woordvoerder aan tafel zitten; de financiële man. Ook bij de programmabegroting in het najaar speelde hetzelfde.

Ik heb dus tijdens raadsvergaderingen niet meer gezegd dan : zo waarlijk helpe mij God almachtig. Nee, toch niet. Er zijn ook nog twee keer hoofdelijke stemmingen geweest waar ik 1x VOOR en 1x TEGEN heb gezegd.

Ondanks mijn beperkte inbreng in de raad kijk ik terug op een mooie periode. Ik heb zeer positieve herinneringen aan de samenwerking binnen de fractie. Binnen mijn aandachtsvelden heb ik vooral met het CDA constructief kunnen samenwerken.

Daarnaast waren vooral de contacten in Veenendaal verrijkend. Gesprekken met mensen die werk maken van opvang van asielzoekers, met mensen die vastlopen in de regels rond de bijstand, reagerend op mailtjes van betrokken Veenendalers, en daarnaast ook de verschillende werkbezoeken bij bedrijven en organisaties.

Ik wil mijn dank uitspreken aan alle leden van de raad voor de prettige samenwerking , maar vooral aan mijn fractieleden. Daarnaast gaat natuurlijk mijn dank uit naar het thuisfront : Dits dank je wel!

Nu de verkiezingen zijn geweest en er weer nieuwe mensen aantreden wens ik ze toe dat ze hun taak op mogen vatten met liefde.

Liefde voor de stad.

Liefde voor haar inwoners.

Doe recht en wees barmhartig.

Dank u

Labels: , , ,