Henk van Soest neemt afscheid van de gemeenteraad van Veenendaal

afscheid Henk.jpg
7B - Willem van Braak ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Willem van Braak op 28 maart 2022 om 19:29

Henk van Soest neemt afscheid van de gemeenteraad van Veenendaal

Maandag 28 maart nam Henk van Soest na 22 jaar afscheid van de gemeenteraad. Hij werd toegesproken door de burgemeester, kreeg een koninklijke onderscheiding en sprak zelf ook nog tot de gemeenteraad

Henk sprak de raad alsvolgt toe:

Voorzitter, vanavond mijn laatste bijdrage in deze gemeenteraad. Het is voor mij een bijzonder moment. Ik wil een aantal woorden over mijn 22 jaar durende lidmaatschap van het gemeentebestuur van Veenendaal met u delen. Nagenoeg alle rollen die we daarin kennen, heb ik mogen vervullen. Dat was mij een eer om dienstbaar te mogen zijn voor de inwoners van Veenendaal.

Veenendaal is in die 22 jaar veranderd. Het hele centrum is veranderd met een winkelgebied zonder drempels. Ik herinner me de tocht in 2009 samen met Tineke en een bewoner van het Boveneind. Ik werd in de rolstoel naar het centrum gereden en tijdens die rit een paar keer uit de rolstoel geschoten. We waren overtuigd dat de aanwezige drempels weg moesten. Bij de herinrichting van dit centrumgebied is dat ook gebeurd. 

De wij Veenendaal Oost en de zo omstreden, nu nog tweebaans oostelijke rondweg, zijn gerealiseerd. Onze fractie waarschuwde bij de voorstellen voor 2000 al dat tweebaans te weinig zou zijn. We kennen de huidige problemen.

Ik mocht vanuit de portefeuille Ruimtelijke Ordening bijdragen aan de vele bouwplannen die werden ontwikkeld. Goede herinneringen heb ik aan de verzelfstandiging van Sportservice. Sport en bewegen zijn hierdoor op een veel hoger plan gekomen.

Voorzitter, ik heb altijd nauw contact met de inwoners gewild. Gewoon in gesprek en gewoon bij allerlei ontmoetingen. Vanuit ons partijprogramma in 2010 hebbenn we gepleit en gewerkt aan wijkgericht werken. De toenmalige kritische collega's vonden dat we als ChristenUnie terug gingen naar de jaren 50. Deze raadsleden zijn later bijgedraaid en nu zijn hun partijen grote voorstanders van verdergaande invloed van inwoners bij plannen van de gemeente. 

Ik mocht werken aan de ontwikkeling van de arbeidsmarkt Regio Foodvalley. Oorspronkelijk niet door het rijk als arbeidsmarktregio benoemd. Ook bij de doorontwikkeling van IW4 mocht ik ook een rol spelen.

Voorzitter, hier staat een man die dankbaar terugkijkt op de afgelopen periode. Met inzet en passie heb ik het werk mogen en kunnen doen. Ik heb dit werk kunnen doen, omdat God mij hiervoor de kracht heeft gegeven. In goede tijden, maar zeker ook op de, in de politiek voorkomende, mindere momenten. Daar waar het moeilijk was ervoer ik Gods hulp.

Voorzitter, dank ben ik ook verschuldigd aan mijn beste adviseur, mijn vrouw Geurie. Altijd eerlijk en kritisch op de zaken die aan de orde waren. Met scherpe analyses, die ik niet altijd direct op prijs kon stellen. Dank aan alle fractiegenoten die ik door de jaren heen had. We hebben met elkaar veel inzet gehad en vanuit onze Bijbelse visie onze doelen voor Veenendaal nagestreefd. Dank ook aan de griffie, waar veel medewerkers altijd klaar stonden om te helpen en soms te corrigeren. Een topteam! Dank daarvoor! Ook dank aan u, collega's in de raad. Voor de samenwerking, de debatten en de gezamenlijk behaalde resultaten. 

Tot slot een enkele tip voor de toekomstige raad:

  1.  Werk vanuit respect met elkaar en laat dat zien aan de bevolking. Niet dat alleen na 23.00 uur onder de borrel weer alles koek en ei is. Maar dat juist in de manier waarop wordt vergaderd en debatten plaatsvinden in de raad. Immers die worden uitgezonden en onze gezamenijke borrel niet!
  2. Houd u bij de kaders en blijf weg van de uitvoering die bij het college hoort. Dat scheelt u veel tijd die u kunt invullen met gesprekken in het Veenendaalse maatschappelijke veld.
  3. Zoek geen eieren waar geen kippen hebben gelopen! Daarmee bedoel ik dat je niet altijd iets achter elk onderwerp moet zoeken. Ga uit van positieve voorstellen met scenario's en beoordeel die op basis van inhoud en argumenten.

Het ga u allen goed onder Gods onmisbare zegen! 

Labels: , , ,