Een duurzaam warmtebedrijf voor Groenpoort

400x267-wm_veenendaal_oost_02.jpg
4B - Jonathan van den Heuvel ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Jonathan van den Heuvel op 26 februari 2022 om 15:42

Een duurzaam warmtebedrijf voor Groenpoort

Het afgelopen jaar is intensief gesproken over de warmtevoorziening voor de nieuwbouwwijk Groenpoort in Veenendaal-Oost. Voor de ChristenUnie fractie is duurzame energievoorziening een belangrijk punt. In onze visie heeft de gemeente een belangrijke rol bij de realisatie van deze ambitie. Voor Groenpoort is tijdens de raadsvergadering van 24 februari besloten dat de gemeente de realisatie en exploitatie van het warmtebedrijf Groenpoort volledig in eigen beheer neemt. Dit alles onder de naam DEVOG.

Om in Groenpoort de warmtetarieven voor bewoners zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk dat iedereen ook gaat aansluiten op het warmtenet. Daarmee worden de investeringskosten maximaal verdeeld over de bewoners van de wijk, wat resulteert in zo laag mogelijke tarieven voor inwoners. Zeker ook voor hen die niet de luxe hebben om zich een keuze te permitteren zoals bij sociale huur.

Naast het reguliere raadsvoorstel heeft Jonathan van den Heuvel namens de ChristenUnie fractie een aanvullend voorstel ingediend waarmee we naast de oprichting van het warmtebedrijf ook werk gaan maken van een inwonerscoöperatie. Daarbij kunnen we leren van goede ervaringen in Noord-Europa en met name Denemarken. Wij zien een toenemende bereidheid bij de provincie Utrecht om gemeenten te helpen bij het ontwikkelen van warmtenetten en wordt kennis hierover actief gedeeld. Wij willen deze kans en kennis vanuit bijvoorbeeld de provincie Utrecht optimaal benutten voor Groenpoort.

Voor de ChristenUnie fractie staat het Deense warmtemodel voor een transparante bedrijfsvoering ten behoeve van inwoners, een op kosten gebaseerde tariefstructuur en sturen op lage tarieven in plaats van rendement. Wat onze fractie betreft gaan we daar werk van maken en kunnen de principes van het Deense model daarbij helpen.

We zijn erg blij dat het overgrote deel van de gemeenteraad ons voorstel ook heeft gesteund.

Labels: , , , , ,