Veenendaal energieneutraal in 2035? Dan nu aan de slag!

Afbeelding Zonnepanelenmaandag 30 mei 2016

Over twintig jaar moet Veenendaal energieneutraal zijn. Dat is althans het streven, uitgesproken in de gemeentelijke startnotitie 'Een energieneutraal Veenendaal in 2035'.
De gemeente wil zich inzetten om de opwekking van duurzame energie in Veenendaal te vergroten en streeft ernaar om in 2035 evenveel duurzame energie op te wekken als er in Veenendaal gebruikt wordt. 

In de startnotitie wordt uitgegaan van een gemeente die een sterke rol speelt bij het vergroten van energiebewustzijn en het beïnvloeden van gedrag. Het college kiest met dit ambitieuze plan nadrukkelijk voor een voortrekkersrol.

Als ChristenUnie staan wij volledig achter de doelstellingen van dit plan. Tijdens de behandeling in december hebben wij echter nadrukkelijk aan het college gevraagd om niet eerst een jaar uit te trekken om verder na te denken over plannen, maar om direct met aansprekende initiatieven te komen om zo de voorbeeldfunctie goed op te pakken.

De ChristenUnie heeft concreet gevraagd te onderzoeken hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden op de daken van gemeentelijk vastgoed. Met een krappe meerderheid werd ons voorstel aangenomen.

We zijn dan ook erg tevreden  dat de gemeente dit voortvarend heeft opgepakt. De gemeente heeft aangesloten bij het zonnepanelenproject van Ondernemend Veenendaal. De daken van Sportlaan 1-3, zwembad en sporthal, voldoen aan voorwaarden voor een Europese subsidieregeling, waardoor het plaatsen van zonnepanelen ook financieel aantrekkelijk wordt.

Jos van den Berg

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden