Geld voor de zorgtaken moet beschikbaar blijven voor de zorg

Afbeelding gelddinsdag 31 mei 2016

De gemeente Veenendaal heeft veel geld dat bedoeld is voor de zorg in 2015 niet besteed. Er bleef 5,2 miljoen euro op de plank liggen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die onlangs zijn gepubliceerd. 3 miljoen daarvan gaat in een reserve ‘sociaal domein’ voor toekomstige onvoorziene extra zorguitgaven. De ChristenUnie vindt dat ook de resterende 2,2 miljoen voor de zorg behouden moet blijven en niet in de algemene reserve mag verdwijnen.

Wat de ChristenUnie betreft praten we tijdens de behandeling van de Kadernota, in de raadsvergadering van begin juli, over het financiële resultaat en de plannen voor de komende tijd. De ChristenUnie zal dan voorstellen ook de resterende 2,2 miljoen euro overschot aan de reserve sociaal domein toe te voegen. Vanuit die reserve kunnen dan maatregelen worden gefinancierd die de zorg beter en financieel toegankelijker maken. 

De PvdA kwam echter al tijdens de afgelopen raadsvergadering van 26 mei met een motie. Hierin werd het college opgeroepen nu al te onderzoeken hoe het overschot kan worden ingezet om mensen te compenseren die door de hoge eigen bijdrage voor zorg in de problemen komen. Hier konden wij natuurlijk niet tegen zijn. Zo’n onderzoek kan helpen om de juiste maatregelen te nemen. De coalitiepartijen voelden echter niets voor een dergelijk onderzoek, waardoor de motie het niet haalde.

Sinds de gemeente verantwoordelijk is voor meer zorgtaken, zoals zorg voor jeugd en dagbesteding voor ouderen, vraagt de gemeente veel van zorgbehoevende inwoners. Er wordt een beroep gedaan op eigen verantwoordelijkheid en het sociale netwerk van mensen. Wie zorg van de gemeente vraagt, betaalt veelal een hoge eigen bijdrage. Steeds vaker hoort de ChristenUnie verhalen van mensen die afzien van zorg vanwege de kosten.

Het positieve financiële resultaat geeft ruimte om de lasten voor zorgbehoevende inwoners te verlagen. De ChristenUnie zal hiertoe voorstellen doen. Vooral de eigen bijdrage voor begeleiding en dagbesteding moet omlaag. Verder wil de ChristenUnie iets doen aan de stapeling van kosten voor mensen die veel zorg nodig hebben.

Begin mei werd op voorstel van de ChristenUnie de behandeling van de Verordening maatschappelijke ondersteuning uitgesteld. In deze verordening wordt onder andere geregeld hoeveel eigen bijdrage er wordt gevraagd. De verordening bevatte geen mogelijkheden om de bijdragen te verlagen. Wat de ChristenUnie betreft moet het mogelijk worden een lagere eigen bijdrage te vragen.

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden