Koopzondag weer op de politieke agenda in Veenendaal

Koopzondag terug op de agenda in Veenendaaldonderdag 28 april 2016

Lokaal Veenendaal heeft donderdagavond een amendement ingediend voor de invoering van een koopzondag in Veenendaal. Dit amendement is met 16 stemmen voor en 14 tegen aanvaard. ChristenUnie, SGP, CDA en SP stemden tegen.

Vooraf was niet bekend dat er bij de behandeling van het initiatiefvoorstel van de VVD, CDA en SGP “Winkelstad Veenendaal economisch vitaal”, ook een amendement op tafel zou komen om de koopzondag in te voeren.
Het initiatiefvoorstel was op de agenda geplaatst in het kader van 'Pimp ​het winkelcentrum' om het centrum van Veenendaal te verlevendigen en te versterken.

Sterk koopcentrum
ChristenUnie is groot voorstander van het versterken en verlevendigen van het centrum. We willen dat echter wel samen met de ondernemers op een juiste wijze onderzoeken en uitvoeren. Een economisch sterk en levendig centrum is van cruciaal belang om leegstand tegen te gaan en meer bezoekers te trekken.
Tijdens de stemming verklaarden onder andere VVD en GroenLinks voor te zullen stemmen, maar gaven wel aan dat dit bij afwezigheid van 3 ChristenUnie raadsleden wel ‘opportunistisch’ is van Lokaal Veenendaal. Ook is er geen sprake geweest van een normale procedure waarin voorstellen worden besproken in de commissievergadering en er inspraakmogelijkheden zijn voor belanghebbenden.  

Afwezigheid
Lokaal Veenendaal maakte dus gebruik van de kans die zich donderdagavond voordeed om een meerderheid van de aanwezige raadsleden voor het amendement te laten stemmen. 
Drie ChristenUnie raadsleden waren deze avond niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn. Eén raadslid kon vanwege onvoorziene en plotselinge privé-omstandigheden op donderdagmiddag die avond niet aanwezig zijn. De overige twee raadsleden hadden al eerder aangegeven deze raadsvergadering niet aanwezig te zijn, omdat ze hun vakantie hadden gepland in de meivakantie. Het is de vraag of je een plotseling verschil in stemaantal moet benutten om je zin door te drukken en of dat een juiste weergave is van de werkelijke stemverhoudingen. Bij een volgende vergadering kan het vrij eenvoudig worden teruggedraaid. 

Definitieve besluitvorming
Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om in juni te besluiten over de benodigde wijziging van de winkelopeningstijden. De stemming op dat moment zal bepalen of de koopzondag in Veenendaal daadwerkelijk ingevoerd gaat worden of niet.

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden