Herijking is geen optie

Cultuurplein Veenendaalmaandag 25 april 2016

De fractie van de ChristenUnie is teleurgesteld voor wat betreft de inhoud van het consultatiestuk Herijkingsnotitie Cultuurbeleid 2017-2020 zoals behandeld in de raadscommissievergadering op 19 april.
Het college heeft alleen een drietal speerpunten genoemd zoals een nieuwe impuls voor verlevendiging van het centrum, cultuureducatie op basisscholen en het museum. Daarnaast besparingsopties, zoals marktwerking, verhoging inkomsten en snijden in het cultuuraanbod. De ChristenUnie kan zich niet vinden in deze besparingsvoorstellen. Want de voorgestelde commerciƫle marktwerking en cultuur verhouden zich niet met elkaar, het zoeken naar medehuurders is gelet op de grote concurentie niet haalbaar en afstoten van cultuuraanbod zorgt ervoor dat er gebouwen leeg komen te staan.
Samenwerking van de culturele instellingen in de clustering van de Lerende Stad, Inoverende Stad en de Stad als Podium is volgens ons wel denkbaar en uitvoerbaar.

Aan de cultuurinstellingen is vooraf geen reactie gevraagd wat zij van de Herijkingsnotitie Cultuurbeleid vonden. Waar is de toepassing van burgerparticipatie, die dit college toch zo hoog in het vaandel heeft staan?
Vertegenwoordigers van cultuurinstellingen hebben in de commissievergadering wel de mogelijkheid benut om in te spreken. Er werd door hen een dringend appel gedaan om met een visie op Cultuurbeleid te komen en de bezuinigingen terug te draaien. Dat het met name financieel spannend is voor de VolksUniversiteit Veenendaal, dat is wel duidelijk geworden.
Onze conclusie is: de cultuurinstellingen worden met deze Herijkingsnotitie niet geholpen. Hun (nood)situatie blijft hetzelfde met hier en daar een pleister voor het bloeden.
Een visie op het Cultuurbeleid, dat is van belang. Tijdens de commissiebehandeling gaf een grote meerderheid van de fracties aan dat zij een visie willen op het Cultuurbeleid en geen herijking.
Wethouder Hollander heeft toegezegd om de dringende vraag voor een nieuwe Cultuurnota serieus te nemen.
Wij zullen dit alles nauwlettend volgen en de culturele instellingen zelf actief benaderen om hun visie te vernemen.

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden