Open brief ChristenUnie en SGP aan burgemeester Wouter Kolff Veenendaal

2984345382vrijdag 18 maart 2016

Geachte burgemeester, In onze mooie plaats Veenendaal is er plaats voor een groot scala aan evenementen, die gezien de samenstelling van onze gemeente uiteraard door de één meer gewaardeerd worden dan door de ander.

Velen konden genieten van een geslaagd Amateurkunstfestival, in het recente verleden mochten we genieten van Kerst met koren, de Triatlon, de wielerkoers Arnhem-Veenendaal en andere evenementen.

Ook evenementen die voor de één wel leuk zijn en voor de ander niet mogen een plaats krijgen in Veenendaal. Voorbeelden daarvan zijn FUZE en de kermis. De één leeft zich er helemaal in uit, de ander verfoeit ze. Dat is een onvermijdbare tegenstelling in onze veelzijdige samenleving die bovendien ook nog eens moet leven op een compact gebied.

Vorig jaar is er door onderstaande partijen aandacht gevraagd voor het houden van de kermis in de nabijheid van de Pniëlkerk, juist tijdens de zogenoemde Stille week. Ook dit jaar is er weer een vergunning afgegeven voor het houden van de kermis op het evenemententerrein in de nabijheid van de Pniëlkerk. Ook nu weer tijdens de stille week voor Pasen.

Is het nu onze bedoeling een kermis te laten verbieden? Mag er tijdens een stille week geen evenement plaatsvinden op het evenemententerrein? Moet het verboden zijn tijdens het Paasfeest een kermis te houden in de buurt van een kerk? Al zouden we het willen, we kunnen het niet verbieden. Waar vragen wij dan wel aandacht voor in deze open brief?

Wij vragen om begrip voor de kern van het christelijke geloof, namelijk de Goede Vrijdag en Pasen. De dagen waar de christelijke kerk haar oorsprong aan ontleent, namelijk het lijden, sterven en de opstanding van onze Heiland Jezus Christus.

Dan is het heel wrang dat er op het moment dat er in de Pniëlkerk (en vele andere kerken in Veenendaal) een verstilde herdenking is van het sterven van Jezus Christus een kermis met de daarmee gepaarde geluidsoverlast aan de gang is in de nabijheid van die kerk. Die verstoort op dat moment de zo gewenste stilte. De vraag die ons bezighoudt is: Moeten we dat willen in ons veelkleurige Veenendaal? Kan dat ook anders georganiseerd worden?

We begrepen dat de exploitanten van de kermis - bij het uitreiken van de vergunning - gewezen zijn op de kerkdiensten die tijdens de kermis worden gehouden. We vragen u bij het verstrekken van een volgende vergunning op te nemen dat de kerkdiensten niet verstoord mogen worden door geluidsoverlast. Wij hopen van harte dat de kermisorganisatie de door u gevraagde aandacht voor de kerkdiensten ook echt ter harte neemt.

Want bij dit alles stellen we wel de vraag: hoe stil is de stille week? We wensen u alle wijsheid toe bij de beslissing over dergelijke vergunningen in de toekomst.

Hoogachtend, Willem van Braak (ChristenUnie) en Dick Both (SGP)

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden