Aandacht voor verkeersveiligheid

Onveilig fietskruispunt De Monding en Brederodelaandinsdag 15 maart 2016

Met regelmaat vraagt de ChristenUnie aandacht voor de verkeersveiligheid. In het bijzonder voor de veiligheid van fietsers. Aanleiding was het grote aantal ongevallen op fietskruisingen in de wijk West.

In de gemeenteraad werd een motie van de ChristenUnie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot het in kaart brengen van verkeersonveilige plekken in Veenendaal. Doel is te bepalen welke plaatsen met de meeste prioriteit moeten worden aangepakt. Helaas laat de uitkomst van dit onderzoek op zich wachten tot eind 2016. Daarom heeft de ChristenUnie op aangedrongen niet langer te wachten en in ieder geval in gesprek te gaan met de bewoners in de wijk West. Aan deze oproep is door de gemeente gehoor gegeven. Op woensdagavond 17 februari werd een brainstormavond gehouden. Ongeveer 50 omwonenden van fietsersoversteekplaatsen aan De Monding, Dichterslaan en Hoornzwaluw waren aanwezig om mee te denken over oplossingen die de veiligheid van fietsers en andere weggebruikers verbeteren.

De avond begon met een bijdrage van een rijschoolhouder die aandacht vroeg voor het gedrag van verkeersdeelnemer. Omdat omwonenden vooral verkeerskundige maatregelen verwachtten, viel deze aanpak niet bij iedereen in goede aarde. Er bleek uit dat de gemeente weinig mogelijkheden ziet voor aanpassing van de verschillende fietskruisingen. Toen daarna in groepen uiteen werd gegaan, kwamen omwonenden toch met verschillende ideeën. Op voorstellen zoals camera’s, stoplichten of verandering van de voorrangssituatie werd door medewerkers van de gemeente afhoudend gereageerd. Wethouder Kundic zegde desondanks toe dat de aangedragen ideeën serieus zullen worden genomen en er op korte termijn een terugkoppeling zal komen.

Intussen oriënteert de ChristenUnie zich op de bruikbaarheid van nieuwe innovatieve oplossingen zoals geleide-verlichting in het fietspad. Bij deze oplossing gaat ledverlichting branden zodra een fietser de fietskruisingen nadert. Mogelijk komt de ChristenUnie later dit jaar met eigen voorstellen mocht de brainstormavond niet leiden tot maatregelen.

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden