De Koekoek is er voor zorgbehoevende oudere én de mantelzorger

IMG_0026vrijdag 25 september 2015

Een delegatie van de fractie heeft donderdagmiddag 24 september een bezoek gebracht aan ontmoetingscentrum De Koekoek aan de Nieuweweg in Veenendaal. Jannie Schutte, programmamanager bij Quarijn, vertelde over het initiatief dat zorg en ondersteuning biedt aan dementerende ouderen en hun mantelzorgers.

De Koekoek biedt naast dagopvang ook ondersteuning aan familieleden en mantelzorgers. Dit gebeurt door middel van activiteiten of het beschikbaar stellen van informatie uit de Dementheek, een bibliotheek met informatie over hoe om te gaan met dementie.

Tijdens de lunch werd kennisgemaakt met begeleiders, vrijwilligers en deelnemers. Er werd uitgebreid verteld over hun ervaringen in het ontmoetingscentrum dat nu ruim anderhalf jaar open is. De Koekoek wordt bezocht door ouderen uit heel Veenendaal en omgeving. Veel van hen bezoeken de dagopvang meerdere dagen per week. Bijzonder is dat de Koekoek ook op zaterdag opvang aanbiedt. Daarnaast biedt de locatie ook woonruimte aan ouderen met een zorgvraag.

De veranderingen in de financiering van de zorg, waarvoor de gemeente nu verantwoordelijk is, worden ook door Quarijn gevoeld. Het vraagt creativiteit om de benodigde zorg te kunnen blijven aanbieden. De Koekoek is zo'n creatief concept waarbij mantelzorgers en vrijwilligers nauw betrokken worden. "Meer ruimte om, naast het door de gemeente gefinancierde welzijnswerk, gespecialiseerde ondersteuning voor mantelzorger te kunnen aanbieden, zou welkom zijn", aldus Jannie Schutte. Investeren in mantelzorg draagt bij aan langere zelfstandigheid van ouderen. Waar nodig ondersteund met initiatieven zoals die van De Koekoek.

Door Arjan Koerts, die het bezoek bracht samen met Tineke Bette en Jos van den Berg.

« Terug

Archief > 2015

Geen berichten gevonden