Kaders in de nota nog in beweging?

Foto Engbert Stroobosscherzaterdag 04 juli 2015

Het college biedt de gemeenteraad een kadernota aan die nog niet compleet is. Direct na ontvangst op 26 mei blijkt deze namelijk alweer ingehaald door de meicirculaire van het Rijk. Zo werd voor de komende jaren door het college in de ‘Kadernota 2016-2019’ nog uitgegaan van nagenoeg positieve resultaten. Voor 2017 wordt op basis van de actuele gegevens echter nu een tekort verwacht van 1 miljoen dat zelfs oploopt naar 2 miljoen in 2019.

De oplopende tekorten worden voornamelijk veroorzaakt doordat het Rijk minder budget meegeeft voor de, naar de gemeente overgehevelde, zorgtaken.  Voor de WMO en de Jeugdzorg samen loopt de korting van 1 miljoen dit jaar op tot zelfs 4 miljoen in 2019.

Het Rijk denkt te kunnen korten op de zorg doordat de samenleving meer gaat doen. Dit wordt ook wel de participatiesamenleving genoemd. De ChristenUnie denkt dat de participatie, het omzien naar elkaar,  niet helemaal vanzelf van de grond komt. Wanneer meer van de samenleving wordt gevraagd, zal er ook in moeten worden geïnvesteerd.

De ChristenUnie introduceert daarom het maatschappelijk participatie/innovatiefonds. Met dit fonds kan de organisatie van kleinschalige initiatieven van inwoners en niet gesubsidieerde instellingen worden versterkt. Dit zal helpen bij het in de kracht zetten van onze jeugd, onze mantelzorgers en vrijwilligers.

Daarnaast noopt het aantal ongelukken met fietsers ons de verkeersveiligheid opnieuw op de agenda te plaatsen. De strakke afstelling van diverse stoplichten leidt bij een gebrek aan handhaving tot grote risico’s. In dat verband vragen we ook om maatregelen  voor de fietsoversteek bij de Monding/Brederodelaan.

Tenslotte op de algemene begraafplaats Munninkenhof  bevindt zich een oud met gras bedekt kindergrafveld waar 1.200 kinderen begraven liggen. De ChristenUnie vraagt of de gemeente ter nagedachtenis van al deze kinderen een monument wil plaatsen op dit nu nog anonieme kindergrafveld.

« Terug

Archief > 2015

Geen berichten gevonden