Investeer WMO-geld in de samenleving

Foto Arjan Koertsdinsdag 26 mei 2015

Bij monde van raadslid Arjan Koerts, heeft de ChristenUnie in Veenendaal woensdagavond 20 mei in de raadscommissievergadering gepleit voor investeringen in de samenleving door middel van een 'Maatschappelijk investeringsfonds'. Op de agenda stonden scenario's voor nieuw beleid vanaf 2016 in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hierin ontbrak volgens de ChristenUnie een visie op zorg voor kwetsbare Veenendalers. Het bleek slechts een prioriteitenlijstje van verdere bezuinigingen.

Uitzicht op lagere budgetten in de toekomst vraagt om tijdige maatregelen. Er is in dat kader al veel gebeurd. Zo veel zelfs dat je je zou kunnen afvragen of verdere besparingen op korte termijn noodzakelijk zijn. De ChristenUnie begrijpt de keuze van het college voor een behoedzaam beleid, maar had meer verwacht dan alleen bezuinigen zonder plan.

Een van de uitgangspunten van het Wmo-beleid is "Van zorgen voor, naar zorgen dat". Met andere woorden, zorgen dat de samenleving in staat is voor elkaar te zorgen. De gemeente houdt daarbij de verantwoordelijkheid voor het garanderen van zorg voor iedereen die dat nodig heeft. Wat de samenleving niet kan, moet de gemeente blijven bieden. De ChristenUnie maakt zich zorgen over het niveau van de zorg waar de gemeente garant voor wil staan.

Een van de scenario's die het college presenteert is 'Minder Wmo-ondersteuning inzetten en maatschappelijke initiatieven stimuleren'. Maatschappelijke organisaties, kerken e.d. moeten meer gaan doen, zodat de gemeente kan besparen. Ter stimulering denkt men aan 12.500 euro per wijk. Daar staat een besparing van minimaal 117.000 euro tot in het totaal meer dan 1 miljoen euro op Wmo-ondersteuning tegenover. Volgens de ChristenUnie is dit niet de juiste verhouding.

Ook de ChristenUnie wil graag maatschappelijke initiatieven stimuleren en ondersteunen. Niet vanuit de drang om te bezuinigen, maar omdat we geloven in de mogelijkheden van de samenleving. Wat de ChristenUnie betreft wordt er eerst fors geïnvesteerd in initiatieven uit de samenleving zonder direct te willen besparen. Op die manier kunnen bestaande en nieuwe initiatieven op sterkte komen. De sterkte die nodig is om een groter beroep erop aan te kunnen. Omdat de afname van het WMO budget geleidelijk zal gaan, is er nu nog ruimte om te investeren.

De ChristenUnie stelt voor om naast het opbouwen van een reserve een 'Maatschappelijk participatiefonds' op te zetten. Daaruit kan investeringskrediet of investeringssubsidie worden verleend aan initiatieven die op basis van een businesscase een aantoonbare bijdrage leveren aan het bieden van hoogwaardige zorg en ondersteuning zodat een beroep op de gemeente wordt verminderd. De ChristenUnie denkt aan veel meer dan de 12.500 euro per wijk die het college er voor over heeft. Ook hoeft het niet direct tot besparingen voor de gemeente te leiden. Zo krijgen instellingen, kerken en particulieren de kans om initiatieven op te zetten of uit te bouwen en te professionaliseren. Mogelijk kan dit 'Maatschappelijk participatiefonds' niet alleen door de gemeente, maar ook door kerken en bedrijven worden gevuld die zo een bijdrage willen leveren aan de samenleving.

Op vraag van de ChristenUnie, bevestigde wethouder Overduin tijdens de commissievergadering dat het vooral gaat om het anders organiseren en niet om het verminderen van de zorg. Volgens de ChristenUnie zijn voor die verandering investeringen nodig in plaats van bezuinigingen. Een ' Maatschappelijk investeringsfonds' kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

« Terug

Archief > 2015

Geen berichten gevonden