ChristenUnie: kosten ondergronds stroomnetwerk eerlijk verdelen

Afbeelding t.b.v. website Bijdrage betreftHoogspanninglijnen Veenendaalzaterdag 18 april 2015

Voor het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen heeft ChristenUnie Veenendaal zich altijd ingespannen. Minister Kamp wil hoogspanningslijnen in de buurt van woningen onder de grond aanleggen. Dat juichen wij van harte toe. Alleen moeten er nog veel stappen gemaakt worden, wil dit voor Veenendaal ook realiteit worden.

De gemeente Veenendaal heeft samen met TenneT een business-case opgesteld. Hoewel het plan technisch haalbaar is, zijn de kosten daarvoor naar schatting tussen de 25 en 27 miljoen Euro. Bijna 5 kilometer hoogspanningslijnen in een stedelijk gebied ondergronds brengen, maakt dat het prijskaartje voor Veenendaal wel erg hoog uitvalt. Volgens het plan van minister Kamp komen 75% van de kosten voor rekening van het Rijk, de resterende 25% moet de gemeente zelf bekostigen. De financiële haalbaarheid is daarmee voor Veenendaal een duidelijke moeilijkheidsfactor geworden.

De ChristenUnie vindt dat de kosten van ‘verkabeling’ eerlijk verdeeld moeten worden. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber: “Een rekening van miljoenen euro’s drukt zwaar op de gemeentebegroting, zeker als het om relatief kleine gemeenten gaat. Hoogspanningskabels zijn van nationaal belang. Ik vind dat verkabeling daarom via de nettarieven moet worden betaald, zodat de kosten verdeeld worden over alle gebruikers van het energienet.” Tijdens een Algemeen Overleg op 7 april bleek dat minister Kamp dit niet van plan is en gemeenten met een torenhoge rekening opzadelt. Dik-Faber: “Het zou dus heel goed kunnen dat het plan van de minister in de praktijk onuitvoerbaar is. Bewoners hebben er dan niets aan”. Dit najaar wordt het wetsvoorstel STROOM in de Tweede Kamer behandeld. Het plan van minister Kamp staat in deze wet. De ChristenUnie zal een amendement indienen om de kosten van verkabeling eerlijk te verdelen over de gebruikers van het energienet en rekent op steun van andere fracties in de Tweede Kamer.

« Terug

Archief > 2015

Geen berichten gevonden