Wat heb jij met sport?

Foto Johan Bladmaandag 08 december 2014

Veel mensen kennen de term breedtesport. Het beoefenen van sport op amateurbasis door alle lagen van de bevolking. Eigenlijk de sportbeoefening waar iedere politieke partij wel beleid op wil maken. Iedereen in Veenendaal moet de mogelijkheid hebben om sport te beoefenen. Niets mis mee.

Toch zit er bij veel sportclubs een wankel evenwicht tussen breedte- en prestatiesport. Gaan we onze faciliteiten, (vrijwillige) trainers, financiële middelen en sportkennis inzetten om zoveel mogelijk sporters te bedienen of juist om die ene sporter, dat ene team een niveau hoger te tillen. Heeft sport voor de massa tot gevolg dat sport voor het individu de uitdaging mist? Hoe gaan we om met sporten die geen aantrekkingskracht hebben op de massa, maar waarin een individu kan excelleren?

Het waren die vragen waar de Chef de Mission, Maurits Hendriks, een antwoord op probeerde te geven. Hoe kun je ervoor zorgen dat sporters van sporters leren? Zijn er sporttrainingen die je kunt combineren, zodat beide sporters er beter van worden? Is er een toekomst voor de individuele sportvereniging of moeten we eerder toe naar een omni-vereniging?

Misschien stond het antwoord diezelfde dag wel in de krant. De 50-jarige Henk van Spanje zorgde ervoor dat tafeltennisvereniging SKF zich weer mag meten op het eredivisie-niveau. Voor een club die kampt met een helaas dalend ledenaantal, maar rijke historie en goed gevulde prijzenkast een topprestatie. Heeft de politiek een pasklaar antwoord? Nee, maar op de vraag "Wat heb jij met sport?" Kunnen we in ieder geval antwoorden: Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn, zodat het individu de kans krijgt boven zijn eigen verwachting te presteren. Met dat uitgangspunt kan de politiek eigenlijk alleen langs de zijlijn staan om sport aan te moedigen, daar waar nodig faciliteren en te juichen bij (top-) prestaties. 

Johan Blad

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden