Extra inkomsten door het heffen van precariobelasting bij energieleveranciers

Foto Engbert Stroobosschermaandag 17 november 2014

Met 26 stemmen voor heeft de raad onze motie waarin het college wordt opgedragen een onderzoek naar de mogelijkheden van het heffen van precariobelasting bij energieleveranciers aangenomen.

Uit het onderzoek moet blijken hoeveel geld de gemeente Veenendaal met deze heffing kan ophalen. Bij benadering ligt in Veenendaal 600 km ondergrondse energieleiding waarvoor bij de energieleverancier € 2,50 per strekkende meter in rekening kan worden gebracht. Dit levert een bedrag op van 1.5 miljoen euro. De energieleverancier betaalt de belasting over het algemeen uit de winst. Een enkele energieleverancier legt via de post transportkosten de rekening deels door naar de gebruiker. Dit leidt tot een zeer beperkte verhoging van de transportkosten van enkele dubbeltjes tot 2 euro per aansluiting per jaar. Dit bedrag wil de ChristenUnie compenseren door een verlaging van de OZB, afvalstoffenheffing of rioolbelasting. De precariobelasting die wordt geheven bij de energieleverancier leidt op deze wijze niet tot een lastenverhoging voor de Veenendaalse inwoner maar wel tot meer inkomsten bij de gemeente Veenendaal.

De extra inkomsten willen we benutten voor het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen en voor de zorg, jeugdzorg, werk en inkomen wanneer we tekort komen aan het geld dat we hier van het Rijk voor hebben gekregen. Zorg moet immers verleend worden!

Engbert Stroobosscher

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden