Algemene beschouwingen 2015-2018

Foto Engbert Stroobosscherdonderdag 06 november 2014

Meneer de Voorzitter,

Het raadsprogramma heet ‘De kracht van Veenendaal’. Die kracht vanuit het college is, zo valt ons op, voornamelijk te zien door een enorme toename van het aantal gemeentepagina’s in de Veenendaalse Krant. De kracht zit echter niet in het aantal woorden maar in een treffende kernboodschap. Het gaat er om helder en begrijpelijk de boodschap te vertellen. En op een begrijpelijk en leesbaar niveau. Wij stellen het college voor geen extra geld voor communicatie uit te geven, maar tot uitvoering van uw programma en voornemens over te gaan. Onze oproep is: Geen woorden, maar daden.

U hebt de begroting voor 2015 sluitend gekregen door 460.000 Euro uit de algemene reserve op te nemen. Daarnaast gebruikt u 500.000 Euro als eenmalige vrijval reservering Sociale Werkvoorziening. Dit laatst genoemde bedrag had u wat ons betreft moeten blijven reserveren voor mogelijke tegenvallers in de sociale werkvoorziening voor volgend jaar en de jaren daarna. Nu lijkt het er op dat u maar afwacht wat deze post u de komende jaren extra gaat kosten, terwijl u weet dat de meerjarenbegroting van IW4 er niet bepaald rooskleurig voorstaat. Had u niet beter eind vorig jaar ons advies kunnen opvolgen en een nieuwe bezuinigingsronde (brede heroverweging) gestart? Dan hadden we de begroting 2015 mogelijk wel structureel sluitend kunnen maken.

Van groot belang is hoe wij als gemeente omgaan met de uitvoering van de (Wet) Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdzorg. Kwetsbare mensen die afhankelijk zijn van zorg die in 2015 door de gemeente geboden wordt. Wij roepen het college op vooral ook de kerken, geloofsgemeenschappen en verenigingen te betrekken bij de gesprekken om de mensen die niet beschikken over mantelzorg in Veenendaal ondersteuning te bieden, ook op het gebied van de Jeugdzorg. Betrek daarom de vele vrijwilligers in Veenendaal en stoot ze niet tegen het hoofd. Verder vinden wij het van belang dat de zorg ook financieel voor iedereen bereikbaar blijft. Hoe denkt u dit te organiseren voor de minima en middeninkomens? 

Voorzitter, in deze tijden van economische teruggang is de beste manier om financieel te kunnen participeren in de samenleving het hebben van een baan. Veense bedrijven en instellingen waaronder de Hendriks groep, Axa, Halfords, Boxal en Charim hebben mensen moeten ontslaan.  Naar verwachting komen er meer mensen die afhankelijk zijn van een uitkering. De komende maand wordt het minimabeleid behandeld. Wij zullen er op toezien dat het niveau van het bestaande beleid wordt gehandhaafd en waar mogelijk verbeterd.

Het college wil investeren in een brede innovatieregeling voor cultuur, economie, onderwijs en duurzaamheid. Gezien de alsmaar stijgende werkloosheid in Veenendaal en de stand van de economie stimuleert de ChristenUnie liever het bedrijfsleven en de middenstand. Bent u het met ons eens dat dit de hoogste prioriteit moet hebben? Wij komen in ieder geval daarom met een amendement om de door het college voorgestelde innovatieregeling louter te bestemmen voor de werkgelegenheid en vitaliteit van de economie op de bedrijventerreinen en in ons winkelcentrum.

In de huidige tijd van bezuinigingen staat de kwaliteit van de openbare ruimte onder druk. Schoolbesturen zijn volgend jaar verantwoordelijk voor het  onderhoud van hun gebouwen en de omgeving. Bij openstelling van de schoolpleinen snijdt het mes aan twee kanten; de kinderen in de wijk kunnen gebruik maken van de speelvoorzieningen op het schoolplein en de kosten daarvoor kunnen gedeeld worden met de gemeente nu zij daarvoor niet meer aparte ruimtes met voorzieningen hoeft in te richten. Wij zullen hiertoe komen met een motie.

Voorzitter het zal u niet vreemd voorkomen dat wij in deze algemene beschouwingen iets zeggen over de hoogspanningslijn. Eerst een woord van dank aan het college, met name aan wethouder Kundic voor haar inspanningen tot nu toe. Het is goed te vernemen dat zij met het Platform Hoogspan als ook met de Vereniging Platform Hoogspanning in gesprek is. Ook haar lobbyactiviteit onlangs in Den Haag getuigt van inzet. Wij zijn benieuwd hoe de wethouder een vervolg geeft aan deze lobby,  kunt u aangeven of er al afspraken zijn gepland. Wij zien met belangstelling uit naar het haalbaarheidsonderzoek en de businesscase die is toegezegd voor het tweede kwartaal van 2015.

Tenslotte, voorzitter gunnen wij deze gemeente, zonder dat het de inwoners geld kost, meer inkomsten. Inkomsten die hard nodig zijn. Getracht wordt de drie decentralisaties binnen budget uit te voeren. Echter niet voor niks geeft u aan dat alleen al als gevolg van de drie decentralisaties het risico toeneemt met 12 miljoen euro. Onder meer om die reden zouden wij graag onderzocht zien wat het heffen van precariobelasting op ondergrondse kabels en leidingen voor Veenendaal zou kunnen betekenen. Wij dienen hiervoor  een motie in. 

Voorzitter, ik rond onze bijdrage voor de Algemene Beschouwingen af.

Als ChristenUnie doen wij ons politieke werk vanuit ons geloof, wij wensen daarom ook het college, de medewerkers en de raad Gods zegen toe bij het werk dat u verzet voor Veenendaal en haar inwoners. Dank u wel.

Engbert Stroobosscher

Fractievoorzitter ChristenUnie

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden