Jongeren Ontmoetings Plaats (JOP)

Foto Jolanda de Heervrijdag 24 januari 2014

Het college heeft begin januari het besluit genomen om bij de kruising Middellaan / Brinkersteeg een JOP te realiseren. Jongeren uit de wijk Petenbos vragen al lange tijd om een plek waar zij kunnen verblijven. Na een (te) lang proces en na zorgvuldig onderzoek is gekozen voor de genoemde locatie. Dit roept veel kritische vragen op vanuit de wijk. Wij snappen dat goed. Er zijn zorgen over de leefbaarheid in de wijk. Gaat een JOP op deze plek niet leiden tot vandalisme of andere vormen van overlast?

Een JOP als zodanig wordt niet afgewezen, maar de moeilijkheid is wel dat niemand zo'n JOP dichtbij wil hebben. Dan is het zoeken naar een plek die gelegenheid biedt voor jongeren tot (kleinschalige) ontmoeting en zo min mogelijk (liefst geen) overlast veroorzaakt in de buurt. Alternatieve locaties zijn onderzocht en de locatie aan de Middellaan kwam er toch als meest geschikt uit.

De fractie heeft afgelopen donderdag in de raadsvergadering de Burgemeester kritisch bevraagd o.a. ten aanzien van de veiligheid en de handhaving bij overlast.  Uiteindelijk heeft de ChristenUnie  besloten deze JOP een kans van slagen te willen geven. Een zorg van onze fractie zit wel bij het zogenaamde gasreduceerstation op de locatie. De Burgemeester heeft toegezegd dat de nodige afstand (ivm de veiligheid) in acht genomen zal worden bij het realiseren van de JOP. Wij zullen dit kritisch blijven volgen.

Wanneer het onverhoopt zo zou gaan dat er overlast ontstaat en dat daar niet op wordt ingegrepen, dan horen wij dat heel graag vanuit de buurt! Het is wat ons betreft: vinger aan de pols. Het is daarom ook dat wij een motie hebben gesteund in de raad waarbij na een half jaar een evaluatie wordt gehouden. Hier worden de bewoners ook bij betrokken.

Wij willen deze JOP een kans van slagen geven en we vinden het daarbij fijn dat de jongeren zich positief opstellen. Maar mocht het onverhoopt mis gaan, moet er worden ingegrepen en worden bezien wat nodig is. We hopen ook dat er vanuit de bewoners in de wijk deelgenomen gaat worden aan de beheergroep. Dan hebben zij een kans zelf mee te praten over de gang van zaken nabij de JOP.

Jolanda de Heer

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden