Syntus belooft verbetering

IMG_1819donderdag 22 december 2016

De ChristenUnie maakt zich sterk voor goed openbaar vervoer voor iedereen. Met de komst van Syntus als nieuwe busvervoerder in de provincie Utrecht zou het OV in Veenendaal en omgeving er op vooruit gaan, ook voor mensen die wat minder makkelijk ter been zijn. Dat is wat raadslid Arjan Koerts wilde laten zien in het bijzijn van de camera van RTV Utrecht.

Dat het anders liep is inmiddels bekend. Het filmpje waarin Koerts, die zelf rolstoelgebruiker is, wordt uitgescholden door de buschauffeur haalde de landelijke tv en werd massaal gedeeld op sociale media. Het voorval staat in schril contrast met de ervaringen die hij eerder die week opdeed met het busvervoer in de regio. “De bussen zijn ruim en makkelijk toegankelijk. De chauffeurs zijn over het algemeen vriendelijk en behulpzaam”, aldus Koerts. “Dat het zo misging juist in het bijzijn van de camera is ernstig en slecht voor het imago van het busvervoer. Tegelijk wordt het onbegrip in de samenleving, waar veel mensen met een beperking dagelijks mee worden geconfronteerd, pijnlijk zichtbaar.” Koerts ontving naast steunbetuigingen ook veel verhalen van mensen met soortgelijke ervaringen binnen en buiten het OV.

Inmiddels heeft er een gesprek plaatsgevonden met het management van Syntus. Er zijn excuses gemaakt. De busvervoerder noemt het gedrag van de chauffeurs uit het filmpje totaal onacceptabel. “Er zijn maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen”, zo bevestigde Janine van Verseveld, accountmanager bij Syntus, in het gesprek. “Chauffeurs worden in de praktijk met veel verschillende regels geconfronteerd en staan onder tijdsdruk. De afspraken die met de provincie Utrecht, als opdrachtgever van het busvervoer, zijn gemaakt zijn simpel en helder: hulp moet altijd worden aangeboden! En correcte omgangsvormen zijn een basisvereiste voor iedere chauffeur.”

Naast dat het een pijnlijke ervaring was, is het voor Koerts vooral ook een motivatie voor zijn politieke werk: “Steeds vaker wordt er een beroep gedaan op de eigen mogelijkheden van mensen. Ik ben ervan overtuigd dat juist mensen met een beperking niets liever willen dan die mogelijkheden te benutten. Het is de verantwoordelijkheid van de politiek om daarvoor de kans te bieden. Maar het is ook de verantwoordelijkheid van eenieder om elkaar een helpende hand te bieden.”

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden