Regio FoodValley na bijna 6 jaar: hoe gaat het?

IMG_20161125_142411vrijdag 25 november 2016

Bijna zes jaar geleden werd de regio FoodValley officieel opgericht. Een samenwerkingsverband van acht gemeenten (Wageningen, Ede, Veenendaal, Nijkerk, Barneveld, Renswoude, Rhenen en Scherpenzeel) rond de Wageningen Universiteit. Doel van deze regio was en is om een sterke economische regio te vormen op het gebied van (agro)food. De acht gemeenten waren zo enthousiast dat ze eigenlijk het belangrijkste vergaten: bedrijfsleven en onderwijs moeten samen tot een sterke samenwerking komen, waarbij de overheid faciliteert.

Na een periode van veel te veel projecten en vooral veel stroperigheid is na een goede evaluatie besloten dat het anders moest. Er werd een nieuwe strategische agenda opgesteld in de zogenaamde Triple Helix: een stuurgroep met vertegenwoordigers van ondernemers, onderwijs en de overheid. Het werd een overzichtelijke agenda met duidelijkere doelen. Recent is vanuit de Triple Helix ook een uitvoeringsprogramma opgesteld vanuit de strategische agenda. Samen met een voortgangsrapportage vormt dit document een belangrijk punt in de geschiedenis van de regio FoodValley. 

Voor het eerst is er echt iets te zeggen over wat de regio FoodValley nu oplevert! Daar zijn twee belangrijke stromen in te onderscheiden. We zien dat de werkgelegenheid in de regio FoodValley een betere ontwikkeling kent dan in de rest van Nederland. Economisch doel nummer één ligt dus op koers! Belangrijk ook voor de inwoners van Veenendaal, want de leefbaarheid van een plaats is gebaat bij gunstige ontwikkelingen in de werkgelegenheid. Het tweede punt is het feit dat de financiering van veel zaken vooral ook vanuit ondernemers en onderwijs komt. Waarom benoem ik dit zo expliciet? Er zijn in de verschillende gemeenteraden veel criticasters die vinden dat FoodValley de gemeente alleen maar geld kost en niets oplevert. Het tegendeel wordt momenteel bewezen. Ook rond de financiering van ICT-campus in Veenendaal zijn goede ontwikkelingen. Veenendaal heeft zelf een opstartsubsidie verstrekt, maar recent hebben de provinciale staten van Utrecht opgeroepen tot financiële bijdragen vanuit de provincie richting FoodValley. Daar waar het eerst vooral een Gelders feestje was, gaat Utrecht nu ook over de brug komen.

En waarom deden we het ook allemaal weer? Om tot een sterke (agro)foodregio te komen, waar onderwijs, ondernemen, huisvesting, werkgelegenheid en bereikbaarheid het hoofddoel zijn. Dat dit niet alleen bij doelen blijft, begint zich nu te bewijzen! De ChristenUnie ziet de toekomst van de regio FoodValley met vertrouwen tegemoet!

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden