Onderzoek naar re-integratie alsnog uitgevoerd

research-390297_1920donderdag 29 september 2016

Het re-integratiebeleid in Veenendaal, is toe aan een evaluatie. Dat was al eens eerder door wat fracties aangekaart. Dit jaar pikte de Rekenkamer – het adviesorgaan van de gemeenteraad – de suggestie op en besloot een onafhankelijk onderzoek te doen. Dat onderzoek kon maar gedeeltelijk worden uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel stuitte op bezwaar van het college. Er waren met name vragen gerezen over de privacy. Nu, een raadsvergadering en een ingediende en aangenomen motie verder, gaat dit onderzoek alsnog plaatsvinden.

Het onderdeel in geding was het onderzoek naar de effectiviteit van re-integratie. Een rapport dat antwoord had moeten geven of het begeleiden van mensen in een uitkeringssituatie naar werk, goed of minder goed verloopt. De Rekenkamercommissie wil hiervoor dertig mensen interviewen om zo ook de mening van de mensen te horen over wie we het hebben. 

Dat deel van het onderzoek werd door het college aanvankelijk tegengehouden vanwege de privacy. Dat viel niet goed bij alle partijen in de gemeenteraad. Zeker niet omdat dit argument al in december van het vorige jaar was uitgezocht. Toen bleek al dat er geen sprake was van schending van de privacy.

Al met al zorgde het voor nogal discussie in commissie en raad. De raad besloot door middel van een motie het college op te dragen de Rekenkamer in de gelegenheid te stellen het onafgemaakte onderzoek nu compleet te maken. De motie werd raadsbreed ondersteund. De partijen die de wethouders leveren, vinden dus ook dat de zienswijze van het college, om geen medewerking te geven, op z'n minst discutabel is. Eigenlijk is dat de winst van de motie in de raadsvergadering. 

Mooi is om dan weer te merken dat nu, college en raad, bewust van ieders eigen rol, weer samen optrekken. Dat is juist in dit soort dossiers van belang: samen optrekken. Het gaat om mensen die kort of lang aan de zijlijn staan. Mensen die moeten zien rond te komen met een zeer beperkt inkomen en van wie de meesten zich suf solliciteerden om aan het werk te komen. Die laat je per definitie niet zitten. 

André Groenewegen
raadslid

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden