Algemene Beschouwingen bij de Kadernota 2017-2020

Engbert_Newmaandag 04 juli 2016

Op 4 juli heeft fractievoorzitter Engbert Stroobosscher, namens de fractie van de ChristenUnie, tijdens de behandeling van de Kadernota 2017-2020 zijn Algemene Beschouwingen uitgesproken:

Meneer de Voorzitter,

Vandaag spreken wij over de Kadernota. De tweede sinds het aantreden van dit college.  De vorige kadernota liet tekorten zien. Ik heb toen aangegeven dat wij dat kunnen begrijpen nu het Rijk minder budget meegeeft voor de, naar de gemeente overgehevelde zorgtaken. Dat maakte het tekort, zo zei ik, niet minder. Maar de extra bezuinigingen wel dragelijker. We wisten immers dat we dit deden voor de kwetsbare mensen in Veenendaal.

Vorig jaar om deze tijd hebben wij gezegd dat de participatie, het omzien naar elkaar, niet helemaal vanzelf van de grond zal komen. Wanneer meer van de samenleving wordt gevraagd, zal er ook in moeten worden geïnvesteerd.

Maar voorzitter, is het college niet doorgeschoten in haar bezuinigingsdrift. Heeft zij voldoende gedaan voor de zorg en geïnvesteerd in de kracht van Veenendaal? Het college bood de gemeenteraad jaarcijfers aan met forse overschotten op de zorg. Voor de zorg bleef veel geld liggen op de plank; totaal 5,3 miljoen euro. Drie miljoen gaat dankzij een eerder aangenomen amendement in een sociale reserve. Wij vinden dat ook de resterende 2,3 miljoen voor de zorg behouden moet blijven en zijn blij dat het mede door ons ingediende amendement donderdag een ruime meerderheid kreeg. 

Tevens vinden we dat bij zulke grote overschotten vooraf meer geld besteed mag worden aan de zorg in plaats van achteraf te constateren dat je veel geld hebt overgehouden. Wij hebben daarom draagvlak gezocht om de nu hoge eigen bijdrage te verlagen omdat veel mensen om die reden afzien van de zorg. Ook willen we laten onderzoeken of de zorgvergoeding voor familie of andere naasten kan worden verhoogd zodat zij niet om financiële redenen hoeven af te haken waardoor veel duurdere professionele zorg moet worden ingezet. We zijn blij dat de mede door ons ingediende moties daartoe donderdag een ruime meerderheid kregen. 

Op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning gaat de gemeente te veel uit van de welzijnsorganisatie Veens. Organisaties als bijvoorbeeld de Voedselbank, Schuldhulpmaatje, Present en Netwerk voor Jou komen daarbij financieel in het nauw waardoor de haarvaten van het ondersteunende netwerk verstopt raken. Veens kan hier niet direct wat aan doen omdat zij geen geld ontvangt om al deze organisaties te kunnen helpen. Ook op dit punt zijn wij blij met onze aangenomen motie en het amendement welke wij mee indienden.

Als ChristenUnie hebben wij in de afgelopen periode werkbezoeken gebracht aan culturele instellingen. Mede op grond van die werkbezoeken komen we tot de conclusie dat het beter is om eerst de nieuwe Cultuurnota af te wachten en pas dan de gelden voor herstructurering toe te kennen. Wij zullen op dit punt met een amendement komen.

Voorzitter, in het verleden hebben we moeten bezuinigen op de beheerkwaliteit van de openbare ruimte. Wij zijn bezorgd dat vanwege het verminderde onderhoud het weer op orde brengen op den duur meer geld kost dan dat het heeft opgeleverd. In het eerste kwartaal 2017 zal het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte 2017-2020 worden behandeld. Daarom dienen we nu al een motie in om alvast na te denken welke kwaliteit van beheer we willen in de woonwijk of op het bedrijventerrein. Tevens vragen we het college samen met de burgers te komen tot inventieve voorstellen om de klimaatverandering te keren. 

Voor wat betreft de fietsveiligheid staan de technologische ontwikkelingen niet stil. Geleide-verlichting in het wegdek is zo’n ontwikkeling. Deze verlichting gaat branden zodra er een fietser of voetganger aankomt en beweegt mee met de overstekende verkeersdeelnemer. Zonder grote aanpassingen aan het wegdek of de verkeerssituatie trekt deze oplossing de aandacht van de automobilist. Een relatief goedkope en eenvoudige oplossing. Wij stellen voor onderzoek te doen naar de mogelijkheden van deze geleide-verlichting, te beginnen in Veenendaal-West.

Graag vragen wij ook uw aandacht voor het fietspad door het bos van Prattenburg naar Elst en Amerongen. Deze route wordt door veel Veenendalers gebruikt, zowel recreatief als voor het gaan naar school of werk maar ook door toeristen. De slechte kwaliteit leidt tot valpartijen, schade en lichamelijk leed. Wij vragen het college om samen met de Provincie Utrecht en buurgemeenten Rhenen en Utrechtse Heuvelrug dit fietspad te upgraden.

De algemene reserve (spaarpot) van Veenendaal willen wij niet verlagen om tegenvallers op te kunnen vangen. Wij zullen op dit punt een amendement indienen.

Voorzitter, aan het eind van onze bijdrage aan deze algemene beschouwingen spreken wij ons vertrouwen uit in God in Wiens kracht wij mogen werken. Wij wensen het college de kracht van onze Heere God toe, voor uw werk voor Veenendaal. Dank u wel.

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden