Koopzondag

Koopzondag terug op de agenda in Veenendaalvrijdag 24 juni 2016

Plotseling stond de koopzondag weer op de politieke agenda. Op zich niet vreemd want het fenomeen koopzondag zal, gezien de drang van een aantal politieke partijen dit ooit eens te realiseren, onderwerp van gesprek blijven. De samenleving: -winkeliers, werknemers en de klanten-, is overigens op dit onderwerp in Veenendaal net als de politiek nog steeds diep verdeeld. Van de winkeliers wil 42% open op zondag, van de werknemers wil slechts 18% op zondag werken.

Om de koopzondag daadwerkelijk te kunnen realiseren moest de gemeenteraad eerst nog de Verordening Winkeltijden Veenendaal wijzigen. Het voorstel daartoe lag ter besluitvorming voor in de gemeenteraadsvergadering van 23 juni. Op grond van de bestaande stemverhoudingen zou een meerderheid (17-16) de ChristenUnie, SGP, CDA en SP tegen dat voorstel stemmen waarmee de koopzondag voorlopig weer even van de baan was.

Omdat de SP met 1 zetel in deze het verschil kon maken werd wederom grote druk uitgeoefend op Jan Breur om voor de koopzondag te stemmen. Omdat Breur bij onvoldoende draagvlak onder de werknemers tegen de koopzondag zou stemmen, verraste zijn stem ons dan ook zeer. Hij wil namelijk net zoveel koopzondagen toestaan als dat er evenementen gehouden worden op de zondagen in Veenendaal. Of hij vindt dat de SP daarmee het belang van de werknemers die niet op zondag willen werken uitruilt tegen het belang van meer evenementen op zondag, is Jan Breur desgevraagd niet duidelijk. Wel stelt hij een draagvlakonderzoek onder werknemers en winkeliers in het vooruitzicht waarvan de resultaten in september 2017 worden voorgelegd aan de raad. 

In het raadsprogramma zijn zes evenementen toegestaan op de zondag. Deze mogelijkheid wordt nauwelijks benut, al jaren hebben we in Veenendaal 1 of 2 evenementen op zondag. Of het voorstel veel zoden aan de dijk legt hang ervan af hoe deze coalitie omgaat met de uitvoering van het raadsprogramma. Bij de coalitie onderhandelingen hebben wij getracht bindende afspraken te maken tegen een koopzondag. Dit heeft erin geresulteerd dat wij buiten de coalitie zijn geplaatst. Graag houden wij de coalitie nu dan ook aan de afspraak dat er niet meer dan zes evenementen op zondag komen, waardoor het aantal koopzondagen hopelijk beperkt zal blijven tot hooguit zes. Wij ervaren het als geschenk van God dat Hij reeds in zijn scheppingsorde aangeeft dat het goed is om na zes dagen werken te rusten van het vele werk. Niet de mens als slaaf van de economie maar de economie ten dienste van de mens.

Koopzondag in Veenendaal in de media

RTV Utrecht http://www.rtvutrecht.nl/embedded/RTV1470674/ (vanaf minuut 7)
Reformatorisch Dagblad vrijdag - zaterdag
Veenendaalse Krant
De Gelderlander
AD 

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden